Ο Ερντογάν θα “βαφτίσει” το τρίτο γεωτρύπανο που στέλλουν στην ΑΟΖ Κύπρου

Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις εργασίες στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε  ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.4346301

Από το βήμα ειδικού συνεδρίου για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος υπουργός διαμήνυσε ότι η Άγκυρα πολύ σύντομα θα αποκτήσει και τρίτο πλοίο – γεωτρύπανο.

«Το τρίτο πλοίο βρίσκεται στην Αγγλία και πολύ σύντομα θα είναι δικό μας. Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του πλοίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει την πορεία του και σε λίγες εβδομάδες θα βρίσκεται στην Τουρκία».Γνωστοποίησε δε, ότι «νονός» του πλοίου θα είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο να είναι ο εμπνευστής του ονόματος» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ερντογάν, το νέο πλοίο θα αφιχθεί στην Τουρκία τον Μάρτιο. Πρόκειται για 6ης γενιάς πλοίο – γεωτρύπανο, το οποίο μπορεί να φθάσει σε βάθος 11.400 μέτρων.

Η Τουρκία διαθέτει ακόμη δύο πλοία γεωτρύπανα, το «Φατίχ» (Fatih – Πορθητής) και το Γιαβούζ (Yavuz), τα οποία η Άγκυρα έχει στείλει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου.

Τα χαρακτηριστικά του νέου τουρκικού γετρύπανου

Το πλοίο «Sertao» βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο λιμάνι Πορτ Τάλμποτ της Βρετανίας, ενώ είχε ναυπηγηθεί από τη Samsung το 2012, στη Νότια Κορέα.

Με σημαία των νήσων Μάρσαλ, χρησιμοποιούταν από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, μέχρι το 2015.

Αν και η αγοραία τιμή του υπολογιζόταν σε 120 εκατ. δολάρια, το βρετανικό λιμάνι φέρεται να συμφώνησε να το πουλήσει προς 37,5 εκατ. δολάρια για να αποσβέσει το αυξανόμενο κόστος της αγκυροβόλησης και την υποτίμηση της αξίας του.

Το «Sertao» έχει μήκος 228 μέτρα και ικανότητα μεταφοράς σχεδόν 62.000 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη ικανότητα των «Φατίχ» και «Γιαβούζ» είναι περίπου 12.000 μέτρα.