Υπ.Δικαιοσύνης: Ολες οι καταγγελίες για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων να διερευνηθούν

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, διαβίβασε σαφές μήνυμα προς την Αστυνομία ότι πρέπει να διερευνηθεί κάθε υπόθεση και καταγγελία για χειραγώγηση αγώνα άσχετα με το ποιός εμπλέκεται σε αυτήν, όπως είναι και η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Σε ό,τι αφορά τα ισπανικά δημοσιεύματα είπε πως αναμένεται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.
imagew
Σε δηλώσεις χθες μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων  αφού επανέλαβε ότι το περιεχόμενο των ισπανικών δημοσιευμάτων περιήλθε στην αντίληψη του τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι ζήτησε άμεσα ενημέρωση από την Αστυνομία και πραγματοποίησε σήμερα (Τρίτη) ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του στην οποία παραβρέθηκαν ο Αρχηγός και Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Βοηθός Αρχηγός και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και λειτουργοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έτυχε ενημέρωση επί του θέματος.

Κληθείς να διευκρινίσει λεπτομέρειες επί του θέματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού επεσήμανε ότι επί του θέματος «πρέπει να είμαστε φειδωλοί», εξήγησε ότι για τη διαδικασία αυτή εγείρονται αρκετά και σοβαρά νομικά ερωτήματα, τα οποία ήδη, έχουν σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση.

Ερωτηθείς αν πήγε λάθος η διαδικασία, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι δεν νομίζει πως πήγε λάθος η διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι κάναμε μια ανασκόπηση, ζήτησα μια ενημέρωση, μετέφερα κάποια μηνύματα τα οποία πιστεύω έγινα απόλυτα κατανοητά και είπε πως πιστεύει ότι η υπόθεση θα πάρει την κανονική πορεία και η Αστυνομία που αναμένει τη γνωμάτευση και τη συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα για την παρά πέρα πορεία της υπόθεσης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα αφορά τη δυνατότητα παρουσίασης στο Δικαστήριο των συνομιλιών που καταγράφηκαν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως η γνωμάτευση αφορά διάφορα θέματα και ο σκοπός για τον οποίο ζητείται είναι, αφού ληφθεί υπόψη το είδος και η ποιότητα των πληροφοριών, να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει σωστά η διερεύνηση της υπόθεσης, “στο βάθος που υποσχεθήκαμε ότι θα ερευνάται κάθε υπόθεση που τίθεται ενώπιον της Αστυνομίας”.

Ερωτηθείς αν ο νόμος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καλύπτει υποθέσεις για αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως δεν είναι ο ρόλος του να απαντήσει νομικής φύσεως ερωτήσεις, αλλά ως πολιτικός προϊστάμενος κάλεσε την «ενδοοικογενειακή σύσκεψη» στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα που ο ίδιος έκρινε και «πέρασε» τα μηνύματα που ήθελε να περάσει.

Συμπλήρωσε πως αναμένουμε τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους, που είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος για να συμβουλεύσει για το θέμα της αναδρομικότητα του νόμου ή οποιοδήποτε άλλο παρεμφερές θέμα, λαμβανομένου υπόψη του είδους της υπάρχουσας μαρτυρίας.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε οτιδήποτε στον ίδιο για το θέμα, ο κ. Σαββίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε δημόσια τη βούλησή του, υπενθυμίζοντας ότι  όλος ο κύκλος άρχισε με τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Ένωσης Αθλητικογράφων και ως αποτέλεσμα της δήλωσης του Προέδρου ακολούθησε σειρά συσκέψεων στο γραφείο του και η κλήση των εκπροσώπων της ΟΥΕΦΑ. Πρόσθεσε ότι τηρεί ενήμερο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα τα θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο και τις έρευνες που διεξάγονται από την Αστυνομία.

Το μήνυμα που έδωσε στην Αστυνομία είναι ότι θα πρέπει όλες οι υποθέσεις, όλες οι καταγγελίες να διερευνηθούν ανεξάρτητα με τι αφορούν και ποιόν αφορούν, είπε ο κ. Σαββίδης, τονίζοντας ότι «αυτό θα γίνει».

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως αυτή είναι και η βούληση της Αστυνομίας.

Κληθείς να αναφερθεί στις πληροφορίες από την Ισπανία που διασυνδέουν το κυπριακό ποδόσφαιρο με ισπανική μαφία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «μπαίνετε στο βάθος δημοσιευμάτων τα οποία δεν θέλω να σχολιάσω».

«Δεν είναι δουλειά μου να σχολιάσω δημοσιεύματα ισπανικών εντύπων», συνέχισε, προσθέτοντας ότι στην έκταση που τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά σε γεγονότα τα οποία ενδεχομένως να συνιστούν ή να αναφέρονται σε απόπειρα χειραγώγησης κυπριακών ποδοσφαιρικών αγώνων θα διερευνηθούν.