Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός παιδίατρος Αμερίκος Αργυρίου

Απεβίωσε χθς, σε ηλικία 95 χρόνων, ο γνωστός παιδίατρος, Δρ. Αμερίκος Αργυρίου, ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των ατόμων με νοητική αναπηρία, ιδρύοντας  το 1969, στη Λεμεσό, το Ίδρυμα “Θεοτόκος”  και 19 χρόνια αργότερα, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.imagew


Ο Αμερίκος Αργυρίου, το 2017 είχε τιμηθεί με  το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη  από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  ενώ το 2016 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του απένειμε το μετάλλιο “Εξαίρετης Προσφοράς”. Το 2014 τιμήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η Παιδιατρική Εταιρεία τον ανέδειξε Επίτιμο Πρόεδρο της.

Τη θλίψη του από τον θάνατο του Επίτιμου Προέδρου του Ιδρύματος “Θεοτόκος”, εξέφρασε με δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο διευθυντής του Ιδρύματος, Θωμάς Κατσιώνης, αναφέροντας πως “ο Αμερίκος Αργυρίου ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε, εκτιμούσε και στήριζε τους συνεργάτες, ενώ επεδείκνυε μεγάλη ευαισθησία στα παιδιά με νοητική αναπηρία και στους γονείς τους”.

Μέχρι το φθινόπωρο του 2019, πρόσθεσε, ο γιατρός συνέχιζε να επισκέπτεται καθημερινά το Ίδρυμα και να ενημερώνεται για την πορεία του, ενώ στο μέτρο των δυνατοτήτων του συνέβαλλε στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Ο κ. Κατσιώνης ανέφερε πως ο Αμερίκος Αργυρίου είχε ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή του τέταρτου βιβλίου του, ενώ ευελπιστούσε να προλάβει να δει τον εγγονό του, που φέρει το όνομα του, να ολοκληρώνει τις σπουδές του στην ιατρική.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, το 2016, ο Αμερίκος Αργυρίου δήλωνε πως “αγκάλιασα τον ανθρώπινο πόνο και έστησα το φάρο της κοινωνικής δικαιοσύνης για να δημιουργηθεί η κοινωνική ευθύνη”, προσθέτοντας ότι “μου λένε πως έδωσα πολλά, αλλά ξέρω πως πήρα περισσότερα, διότι το πιο συγκινητικό, το πιο ουσιώδες σε έναν γιατρό, είναι όταν του μεταφέρει μια μάνα ότι σώθηκε το παιδί της”.