Τ.Ερχιουρμάν : Η Τουρκία στο Κρανς Μοντανά έκανε κινήσεις όχι όμως όσες γράφτηκαν

Η Άγκυρα έκανε κινήσεις στο θέμα των εγγυήσεων στο Κραν Μοντάνα υποστήριξε ο ‘υποψήφιος’ στις παράνομε προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα Τουφάν Ερχιουρμάνerhurman1 αναφέροντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να τις αποκαλύψει επειδή η Άγκυρα δεν τις ανακοίνωσε επισήμως. Ο Τ/Κ πολιτικός σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη προς τους Τούρκους δημοσιογράφους και το ΚΥΠΕ δήλωσε ότι δεν βλέπει λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Για τις ‘εκλογές’ είπε ότι δεν υπάρχει παρέμβαση της Άγκυρας ενώ εκτίμησε ότι ο ίδιος θα είναι και στο δεύτερο γύρο των ‘εκλογών’. 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, σε ερώτηση εάν ισχύει ότι η Άγκυρα έκανε υποχώρηση στο θέμα των εγγυήσεων στο Κραν Μοντάνα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι “δεν μπορώ να το πω υποχώρηση αλλά ναι έκανε μια σειρά από κινήσεις, αλλά όχι τόσες όσες έγραψε ο Μακάριος Δρουσιώτης σε ένα άρθρο του”. Κληθείς από το ΚΥΠΕ να διευκρινίσει τι είδους κινήσεις έκανε η Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων στο Κραν Μοντάνα, ο Τ/Κ πολιτικός είπε ότι “επειδή η Τουρκία δεν τις έχει ανακοινώσει επισήμως, ούτε κι εμείς θέλουμε να τις ανακοινώσουμε επίσημα”. Όπως είπε “δεν είναι σωστό να τις δώσουμε γιατί υπάρχει και η πιθανότητα πενταμερούς σύντομα”.
Σε ερώτηση αν η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατών, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι ίδιος δεν βλέπει λύση δύο κρατών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στις δηλώσεις της αναφέρει πως όποια λύση και να υπάρξει θα είναι υπό την σκεπή του ΟΗΕ διά της οδού των διαπραγματεύσεων. Ο Τ/Κ πολιτικός είπε πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης να αποδεχτεί λύση δύο κρατών. “Είναι δυνατόν ένας ηγέτης όπως ο Αναστασιάδης που δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα να αναγνωρίσει την ‘τδβκ’;” διερωτήθηκε ο Τουφάν Ερχιουρμάν και είπε πως “από τη στιγμή που ο Αναστασιάδης δεν το αποδεχτεί δεν μένει άλλη επιλογή από το να συζητηθεί η ομοσπονδία”.
Για τα Βαρώσια ανέφερε ότι και ο ίδιος δεν βρίσκει σωστή την περίοδο που γίνεται αυτή η κίνηση για άνοιγμα της πόλης. Ανέφερε πως η θέση του κόμματός του είναι πως εάν σύντομα δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού τότε να γίνει βήμα για άνοιγμα των Βαρωσίων. Σύμφωνα με τον Ερχιουρμάν, οι Ε/Κ προσφεύγουν στο Στρασβούργο ζητώντας τις περιουσίες τους στα Βαρώσια επειδή η Επιτροπή Αποζημιώσεως δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους για επιστροφή ή αποζημίωση των περιουσιών τους εκεί. “Αυτό δείχνει ότι εκεί πρέπει να κάνουμε κίνηση”, ανέφερε. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε πως στην περίπτωση που παρόλες τις προσπάθειες για περιεκτική λύση του Κυπριακού δεν επιτευχθεί λύση, τότε πρέπει να γίνουν κινήσεις σύμφωνες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν υπάρχει παρέμβαση της Άγκυρας στις “εκλογές” στα κατεχόμενα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι δεν βλέπει καμιά παρέμβαση της Άγκυρας. Για την ένταση που υπάρχει μεταξύ Άγκυρας και Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερχιουρμάν είπε ότι δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ομοφωνία σε κάθε θέμα με την Άγκυρα. Ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις στη σωστή βάση, προσθέτοντας πως η σωστή βάση είναι οι Τ/Κ να μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι και ίδιος, ακόμη και ο πρώην Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχαν πει ότι δεν θέλουν να είναι 81ος νομός της Τουρκίας. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα και υποστήριξε ότι εκείνο που προκάλεσε κρίση ήταν η αναφορά του Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα του Χατάι (Αντιόχειας). Ερωτηθείς εάν οι Τ/Κ αισθάνονται μοναξιά, ο Τουφάρν Ερχιουρμάν είπε “η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν παραπονούμαστε για την μοναξιά μας” και πως αυτό που θέλουν είναι σεβασμό και δυνατότητα να συνεχίσουν την ταυτότητά και τον πολιτισμό τους.
Σε ερώτηση τι θα κάνουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι πιστεύουν πως θα συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών αν και δεν μπορούν να προβλέψουν τα ποσοστά που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος προς το παρόν.