Στα άκρα οδηγείται η κρίση στην ΕΔΕΚ

Στα άκρα οδηγείται η κρίση στην ΕΔΕΚ μετά  τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη από το κόμμα ενώ η εμπλοκή των ανακριτικών αρχών σε σχέση με τις καταγγελίες του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για αξιόποινες πράξεις το όλο ζήτημα  ξεφεύγει πλέον από τα στενά κομματικά πλαίσια.imagew

Σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Εείχε συνάντηση με μέλη του Αρχηγείου Αστυνομίας στα γραφεία του κόμματος, για να τα ενημερώσει πως το κόμμα κοινοποίησε στις 10 Φεβρουαρίου προς τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία τα οποία είχαν κατατεθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΔΕΚ για περαιτέρω διερεύνηση και πως τα όργανα του ΕΚ έχουν διαβεβαιώσει πως θα απευθυνθούν στις κυπριακές αρχές σε περίπτωση που χρειαστούν τη συνδρομή τους.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως έπειτα από επικοινωνία που είχε σήμερα με το Αρχηγείο Αστυνομίας κάλεσε τους εκπροσώπους του να τους ενημερώσει ότι ήδη από την πλευρά της ΕΔΕΚ από τις 10 Φεβρουαρίου όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία τα οποία είχαν κατατεθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο έχουν ήδη κοινοποιηθεί σε αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου για περαιτέρω διερεύνηση.

«Επίσης πληροφόρησα τους εκπροσώπους του Αρχηγείου Αστυνομίας ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε από αυτά τα όργανα σε περίπτωση που θα χρειαστούν τη συνδρομή των κυπριακών αρχών θα απευθυνθούν αυτοί στις κυπριακές αρχές. Ως εκ τούτου η δική μας ευθύνη έχει τελειώσει και από εδώ και πέρα ως ΕΔΕΚ δεν πρόκειται πια να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το θέμα τη διαγραφής του Δημήτρη Παπαδάκη», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αυτά τα στοιχεία δόθηκαν γραπτώς , ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «δόθηκαν όλα τα τεκμήρια και όλα στοιχεία που κατατέθηκαν το Σάββατο προς το πειθαρχικό συμβούλιο».Πρόσθεσε πως τα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου «μας έχουν διαβεβαιώσει ότι σε περίπτωση που θα χρειαστούν τη συνδρομή των κυπριακών  αρχών θα απευθυνθούν αυτοί στις κυπριακές αρχές, ως εκ τούτου δεν είναι πια υπόθεση δική μας».

Ερωτηθείς για τις παραιτήσεις στελεχών της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτό ήταν αναμενόμενο. «Αν μάλιστα διαπιστώσουμε ότι αρκετά από τα στελέχη αυτά είναι οι συνεργάτες του Δημήτρη Παπαδάκη, οι εργοδοτούμενοί του και τα μέλη των οικογενειών τους είναι αναμενόμενο».

Κληθείς να πει αν υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως αυτό είναι θέμα των δικαστηρίων και των ανακριτικών αρχών. «Εμείς είχαμε υποχρέωση από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ενδεχόμενες παρατυπίες με βάση τα σχετικά στοιχεία, αφού ο Ευρωβουλευτής και ο δικηγόρος του αρνήθηκαν να προσέλθουν στο πειθαρχικό συμβούλιο και ενδεχομένως να τεκμηριώσουν το ανυπόστατο κάποιων από αυτά τα στοιχεία εμείς οφείλαμε τα στοιχεία αυτά στο σύνολό τους να τα κοινοποιήσουμε στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για διερεύνηση», ανέφερε.

Επεσήμανε πως «η διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη δεν έγινε για αυτά τα στοιχεία» αλλά «είναι καθαρά πολιτική υπόθεση και αφορά ακριβώς το γεγονός ότι συστηματικά έχει παραβιάσει ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων του κόμματος σε αρκετές από τις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος και έλαβε μέρος και ψήφισε. Είναι λοιπόν για αντικομματική συμπεριφορά. Όλα τα υπόλοιπα εμάς δεν μας ενδιαφέρουν και δεν μας αφορούν».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Παπαδάκη στο κανάλι «Άλφα» περί «μιας εγκληματικής οργάνωσης που συλλέγει στοιχεία με δόλιο τρόπο», ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε τον κ. Παπαδάκη «να το τεκμηριώσει και να το επιβεβαιώσει».

«Εύχομαι και ελπίζω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα τον καλέσει για να δώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες και τα συγκεκριμένα στοιχεία», ανέφερε.

Ερωτηθείς για βίντεο που κυκλοφορεί που δείχνει σημεία από πολυκατοικία που όπως αναφέρεται βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπαδάκη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως έχει ενημερωθεί αλλά δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να το δει.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως βλέποντας το βίντεο κάποιος μπορεί να πει πως ενδεχομένως να προέρχεται από την ΕΔΕΚ ή ακόμα και να υποκλάπηκαν στοιχεία της ΕΔΕΚ για να δημιουργηθεί αυτό το βίντεο, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει. «Για αυτό αν θέλουν οι ανακριτικές αρχές ας το διερευνήσουν», σημείωσε.

Καταγγελία Παπαδάκη για υπόνοιες σύστασης «εγκληματικής οργάνωσης»


Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης προέβη σε δημόσια καταγγελία imagew«για εύλογες υπόνοιες σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρακολούθηση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του υποφαινόμενου και των συνεργατών μου, με κίνητρο την πολιτική μου εξόντωση», όπως ο ίδιος αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Ο κ. Παπαδάκης υπενθυμίζει την δημόσια δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, με την οποία του επιρρίπτει ρητά αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα «…επιχείρησε συστηματικά να οικειοποιηθεί και χρήματα του ευρωκοινοβουλίου για να χρηματοδοτήσει μία ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση με την οποία ο ίδιος έχει σχέση..» , την απόφαση «του στημένου Πειθαρχικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα την αναφορά ΄..από πλευράς του μάρτυρα κατηγορίας (κ. Σιζόπουλου) κατετέθηκε αριθμός τεκμηρίων με τα οποία πιστοποιείται η εν λόγω συστέγαση΄» και το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα πιο πάνω, συνεχίζει ο κ. Παπαδάκης στην ανακοίνωσή του, «δείχνουν εύλογες υποψίες άμεσης εμπλοκής και γνώσης του κ. Σιζόπουλου στην απόσπαση των στοιχείων, τα οποία προφανώς αποσπάστηκαν παράνομα και για παράνομο σκοπό».

Άλλωστε, προσθέτει ο κ. Παπαδάκης, στο βίντεο φαίνονται και αποκαλύπτονται πρόσωπα, τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με τον κ. Σιζόπουλο.

«Επίσης, με δεδομένη την άρνηση του κ. Σιζόπουλου να δώσει όλα τα στοιχεία στην Αστυνομία τα οποία ο ίδιος άλλωστε κατάθεσε στο Πειθαρχικό και μάλιστα ως ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, για να ερωτηθεί προφανώς, κάτω υπό ποιες συνθήκες τα συνέλεξε και από ποιους και με ποιο τρόπο, προκύπτουν εύλογες υποψίες εναντίον του για τα εξής αδικήματα: Κατάρτισης πλαστών αποδεικτικών στοιχείων ως προνοεί το άρθρο 116 του Ποινικού Κώδικα.  Δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων ως προνοεί το άρθρο 50 του Ποινικού Κώδικα. Δυσφήμησης αξιωματούχου και στην συγκεκριμένη περίπτωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προνοεί το άρθρο 68 του Ποινικού Κώδικα. Συμμετοχής και αποδοχής διάπραξης εγκλημάτων ως προνοεί το άρθρο 63Β του Ποινικού Κώδικα. Συνομωσίας για διάπραξη Κακουργημάτων και/ή Αδικημάτων ως προνοούν τα άρθρα 371 και 372 του Ποινικού Κώδικα», προσθέτει.

Ο κ. Παπαδάκης καλεί, στην ανακοίνωση του τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσουν με πάσα σοβαρότητα την υπόθεση, «το οποίο αναπόφευκτα επιβάλλει την λήψη ανακριτικής κατάθεσης τόσο από τον κ. Σιζόπουλο, όσο από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΚΣ ΕΔΕΚ αλλά και από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που σχετίζονται με την απόσπαση, συλλογή, φύλαξη και χρησιμοποίηση αυτών των στοιχείων».

«Δηλώνω ότι θα ενημερώσω επίσημα τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και την OLΑF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης – European Anti-Fraud Office) για τα τεκταινόμενα. Δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα ασκήσω όλα τα νόμιμα μέσα που έχω στην διάθεση μου. Νοείται ότι δεν θα ανεχθώ, τον κ. Σιζόπουλο να κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία και πίσω από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και της στημένης δίκης του  Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο τελευταίο αξιολόγησε κατ’ ισχυρισμό του δήθεν αμερόληπτα τα στοιχεία που τους έδωσε ο κ. Σιζόπουλος και τα οποία αρνείται να τα δώσει στην Αστυνομία για να τύχουν αντικειμενικής αξιολόγησης», καταλήγει.

Γ.Εισαγγελέας

Ο Γ.Εισαγγελέας δήλωσε αργότερα πως οι καταγγελίες του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου δεν μπορούν να διερευνηθούν από τη στιγμή που ο ίδιος δεν επιθυμεί να δώσει στοιχεία στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Αστυνομίας, «μέλη του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου, επισκέφθηκαν σήμερα τα γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία για λήψη κατάθεσης από τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, σε σχέση με προγενέστερες δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, για κατ’ ισχυρισμό διάπραξη ποινικών αδικημάτων».

«Ο κ. Σιζόπουλος ανάφερε στους ανακριτές ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κατάθεση και αντί αυτού, παρέδωσε γραπτή δήλωσή του. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για οδηγίες», καταλήγει η αστυνομική ανακοίνωση.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «η διερεύνηση αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη» διότι το πρόσωπο που έκανε τις καταγγελίες δεν επιθυμεί να δώσει στοιχεία.

«Ελλείψει στοιχείων δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα αναμένει να του αποσταλεί τη Δευτέρα ο φάκελος της υπόθεσης για τα περαιτέρω.