Τις ηχογραφήσεις του Eurogroup του 2015 κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης

 

Τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο αυτές επεστράφησαν από τον κ. Τασούλα ως «απαράδεκτες».imagew

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ένα usb, το οποίο περιείχε τις μαγνητοφωνημένες συνεδριάσεις του Eurogroup του 2015, στις οποίες ο κ. Βαρουφάκης συμμετείχε τότε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Υποστηρίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση το MέΡΑ προάγει τη διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών για τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους, ο κ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των συγκεκριμένων ηχογραφήσεων, στην ύπαρξη των οποίων έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέγνωσε από το βήμα της Βουλής απόφαση του Αρείου Πάγου του 2014, από την οποία συνάγεται, σύμφωνα με τον ίδιο, η νομιμότητα των συγκεκριμένων ηχογραφήσεων, αφού δεν τοποθετούνται στην ιδιωτική σφαίρα, αλλά στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ψευδολογούν» σχετικά με τα όσα συνέβησαν στις συνεδριάσεις του Eurogroup του 2015.

«Παραδίδω συσκευή αποθήκευσης με τις ηχογραφημένες συνεδρίες του Eurogroup. Πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πώς όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στους διαλόγους, στις τοποθετήσεις και στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, δεν έκανε δεκτό τον φάκελο με το usb, ο οποίος έφερε την ένδειξη «εμπιστευτικό». Ο κ. Τασούλας, μέσω κλητήρα, επέστρεψε τον φάκελο ως «απαράδεκτο», σημειώνοντας ότι «η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο κ. Βαρουφάκης να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων».

«Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς, καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη», δήλωσε ο κ. Τασούλας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή, επικρότησε την απόφαση του κ. Τασούλα, σημειώνοντας «ορθά ενεργήσατε κ. πρόεδρε».