Αγωγές εταιρειών εναντίον Γ.Ελεγκτή και αναφορές Οδ.Μιχαηλίδη για Επ.Διοικήσεως

Η εταιρεία SPPMEDIA LTD μαζί με τον Χρίστη Λοττίδη και η εφημερίδα «Καθημερινή» κατέθεσαν χθες  αγωγή κατά του Γενικού Ελεγκτή για “δυσφήμιση, λίβελο και επιζήμια ψευδολογία”. Ανακοίνωση επί των αγωγών εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία.lottidi_odysseas

Όσον αφορά την αγωγή που κατέθεσε η SPPMEDIA LTD μαζί με τον Χρίστη Λοττίδη, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση ότι “με σημερινό δελτίο Τύπου του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε ψευδώς ότι η εταιρεία μας είναι ο «διαχειριστής» της ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗΣ στην είσοδο της Λευκωσίας. Η SPPMEDIA είναι απλώς ο χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Παραμυθούπολη”.

Προσθέτει ότι  “ο Όμιλός μας στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς στον τομέα του Πολιτισμού αφιλοκερδώς εδώ και δέκα χρόνια είναι ο θεσμικός χορηγός επικοινωνίας του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό. Αν όχι όλες, οι περισσότερες παραστάσεις του λεμεσιανού θεάτρου είναι με χορηγία προώθησης και επικοινωνίας από τα ΜΜΕ του Ομίλου μας. Έτσι έγινε και με τη στήριξη –χωρίς οικονομικό όφελος για εμάς– της φιλανθρωπικής συναυλίας στην οποία αναφέρεται ο Γενικός Ελεγκτής”.

“Δυστυχώς”, προσθέτει, “για τον Γενικό Ελεγκτή υπάρχει συντεταγμένη Πολιτεία με συντεταγμένα όργανα και σε αυτά θα λογοδοτήσει. Ο Όμιλος SPPMEDIA σήμερα κατέθεσε αγωγή (αριθμός Αγωγής 374/2020) για γραπτή δυσφήμιση, λίβελο, διασπορά ψευδών ειδήσεων και επιζήμια ψευδολογία”.

Η εταιρεία καταλήγει ότι “τα χρήματα που θα επιδικαστούν από την αγωγή”, που επισυνάπτει στην ανακοίνωσή της, “θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό”.

 

Σε νεότερη τοποθέτησή του για την πιο πάνω αγωγή, ο Γενικός Ελεγκτής, μετά και την πιο πάνω ανακοίνωση, σημειώνει «ότι το γεγονός αυτό ουδόλως διαφοροποιεί την ουσία των θεμάτων που καταγράφονται στην επιστολή της ημερ. 11.2.2020 προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Επιτρόπου Διοικήσεως και τον Διευθυντή Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα θέματα αυτά δεν αφορούν την πιο πάνω εταιρεία, ούτε και οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εταιρεία, αλλά την Επίτροπο Διοικήσεως».

Όσον αφορά τη δεύτερη αγωγή, αυτή έγινε από την εφημερίδα «Καθημερινή», έκδοση Κύπρου.

Η εφημερίδα ζητά αποζημιώσεις “για γραπτή δυσφήμιση και/ή λίβελο και/ή επιζήμιο ψευδολογία περιεχόμενο στην επιστολή ημερομηνίας 11/02/2020 υπό τον τίτλο “Μη Συμμόρφωση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις Αρχές της Βενετίας”.

Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή είχε απευθυνθεί στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Θεσμών, με κοινοποίηση στον Γενικό Εισαγγελέα, την Επίτροπο Διοικήσεως και τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται στην Ειδική Έκθεση της Υπηρεσίας μας ημερ. 14.10.2019, κατόπιν καταγγελίας που λήφθηκε στην Υπηρεσία μας στην οποία υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η Ετήσια ΄Εκθεση της Επιτρόπου για το 2017 εκτυπώθηκε με ευθύνη του συζύγου της Επιτρόπου ο οποίος είναι εκδότης εφημερίδας, η Υπηρεσία μας προέβηκε σε διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η ΄Εκθεση δεν εκτυπώθηκε από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο (όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια), ούτε και εντοπίστηκε σχετικό ένταλμα πληρωμής για τα έξοδα εκτύπωσης της. Κατόπιν συζήτησης του θέματος με την Επίτροπο, μας ανέφερε ότι η Ετήσια ΄Εκθεση εκτυπώθηκε σε «copy centre» με δικά της έξοδα.

Ομοίως, όταν εξετάσαμε καταγγελία που λήφθηκε στην Υπηρεσία μας στην οποία υπήρχε ο ισχυρισμός ότι το νέο λογότυπο του Γραφείου της Επιτρόπου σχεδιάστηκε από εταιρεία συμφερόντων του συζύγου της, η Επίτροπος ενημέρωσε την Υπηρεσία μας ότι το λογότυπο σχεδιάστηκε από το Γραφείο της κατόπιν δικής της συνεργασίας με λειτουργούς του Γραφείου της.

Η παράγραφος 9 των Αρχών της Βενετίας (“The Venice Principles”) που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 2.5.2019 προβλέπει τα ακόλουθα:

«The Ombudsman shall not, during his or her term of office, engage in political, administrative or professional activities incompatible with his or her independence or impartiality. The Ombudsman and his or her staff shall be bound by self-regulatory codes of ethics.»

Σημειώνουμε ότι η Επίτροπος έχει η ίδια αναγνωρίσει τη δεσμευτικότητα των Αρχών της Βενετίας ως νομικό κείμενο.

Παραταύτα, διαπιστώσαμε ότι η Επίτροπος δεν έχει ετοιμάσει, ως όφειλε, οποιοδήποτε Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θα δεσμεύει την ίδια και το προσωπικό του Γραφείου της.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από την ετοιμασία ή όχι Κώδικα Δεοντολογίας, η υποχρέωση της Επιτρόπου να μην εμπλέκεται σε δραστηριότητες που είναι ασυμβίβαστες με την ανεξαρτησία ή αμεροληψία της καταγράφεται ρητά στην πιο πάνω παράγραφο 9 των Αρχών της Βενετίας και συνεπώς συνιστά αυθύπαρκτη υποχρέωσή της.

Τι ανέφερε στην πρωινή ανακοίνωσή του ο Γ. Ελεγκτής

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες  στην πρωινή του ανακοίνωσή ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εταιρεία συμφερόντων του συζύγου της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, είναι ο διαχειριστής της «Παραμυθούπολης» στη είσοδο της Λευκωσίας. Τον Δεκέμβριο του 2018 η Επίτροπος είχε περιλάβει την Παραμυθούπολη σε πρόγραμμα εκδηλώσεων που είχε διοργανώσει στο Γραφείο της στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

«Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται στην Ειδική Έκθεση της Υπηρεσίας μας ημερ. 14.10.2019, κατόπιν καταγγελίας που λήφθηκε στην Υπηρεσία μας στην οποία υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η Ετήσια ΄Εκθεση της Επιτρόπου για το 2017 εκτυπώθηκε με ευθύνη του συζύγου της Επιτρόπου ο οποίος είναι εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή», η Υπηρεσία μας προέβηκε σε διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η ΄Εκθεση δεν εκτυπώθηκε από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο (όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια), ούτε και εντοπίστηκε σχετικό ένταλμα πληρωμής για τα έξοδα εκτύπωσης της. Κατόπιν συζήτησης του θέματος με την Επίτροπο, μας ανέφερε ότι η Ετήσια ΄Εκθεση εκτυπώθηκε σε «copy centre» με δικά της έξοδα», προσθέτει.

Αυτούσια η ανακοίνωσή του:

Αναφορικά με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης το οποίο αναφέρεται σε προχτεσινή επιστολή που διαβίβασε η Ελεγκτική Υπηρεσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την Επίτροπο Διοικήσεως, αναφέρονται για λόγους διαφάνειας τα ακόλουθα:

Στην ιστοσελίδα θεάτρου της Λεμεσού βρισκόταν αναρτημένη μέχρι τις 10.2.2020 ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η εφημερίδα Καθημερινή, στο πλαίσιο της πολιτισμικής της δραστηριότητας, και συνεργαζόμενη με το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη», πραγματοποιεί αφιέρωμα σε γνωστό Έλληνα συνθέτη. Στους τραγουδιστές της εκδήλωσης που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται συγγενείς πρώτου βαθμού διευθυντικού στελέχους της εφημερίδας Καθημερινή. Η εκδήλωση είχε τιμή εισόδου €17.

Επειδή είναι γνωστό ότι ο εκδότης της εφημερίδας Καθημερινή είναι ο σύζυγος της Επιτρόπου Διοικήσεως, επικοινωνήσαμε στις 10.2.2020  μαζί της και μας ανάφερε ότι αυτό που της είχε ζητηθεί ήταν να θέσει υπό την αιγίδα της τη συγκεκριμένη εκδήλωση και ότι η εφημερίδα Καθημερινή είναι ένας εκ των χορηγών επικοινωνίας της εκδήλωσης. Μας διαβίβασε επίσης επιστολή ημερ. 10.1.2020 που της είχε σταλεί από την διοργανώτρια εταιρεία της εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αυτή δεν είναι η εταιρεία στην οποία ανήκει το θέατρο.

Στην επιστολή αυτή της διοργανώτριας εταιρείας γίνεται αναφορά ότι τα καθαρά έσοδα θα δίνονταν σε μία εκ των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ή της βίας στην οικογένεια. Ωστόσο, στην ανακοίνωση που αναφέρεται πιο πάνω δεν γινόταν αναφορά σε διάθεση των καθαρών εσόδων για οποιοδήποτε φιλανθρωπικό ή άλλο κοινωφελή σκοπό. Άλλωστε, τούτο θα ενέπιπτε στις πρόνοιες του περί Διενέργειας Εράνων Νόμου (N.68(Ι)/2014) και θα απαιτούσε σχετική αδειοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών που, με βάση επικαιροποιημένο κατάλογο που είναι δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν έχει δοθεί.

Στις 11.2.2020 το πρωί, δηλαδή μετά την επικοινωνία μας με την Επίτροπο, η ανακοίνωση του θεάτρου αντικαταστάθηκε με νέα ανακοίνωση από την οποία αφαιρέθηκε η αναφορά στην εφημερίδα Καθημερινή, ενώ επίσης η αναφορά στην Επίτροπο Διοικήσεως τροποποιήθηκε ώστε αυτή να αναφέρεται ως έχουσα θέσει υπό την αιγίδα της την εκδήλωση αυτή.

Από έρευνα στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, φαίνεται ότι η διοργανώτρια εταιρεία συστάθηκε το 2012 και είναι αγνώστων μετόχων και διευθυντών. Διαπιστώσαμε επίσης ότι δεν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος στο Τμήμα Φορολογίας από το φορολογικό έτος 2014 και εντεύθεν και υποβάλλει δηλώσεις σχεδόν μηδενικού κύκλου εργασιών στο ΦΠΑ από το 2016 οπότε και ενεγράφη στο ΦΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα που εγείρεται από το γεγονός ότι η Επίτροπος έθεσε υπό την αιγίδα της και επέτρεψε τη χρήση του κύρους του θεσμού της για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς, υπό αυτές τις συνθήκες που εξηγούνται πιο πάνω, ενημερώσαμε στις 11.2.2020 γραπτώς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Επιτρόπου Διοικήσεως και τον Διευθυντή Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετά την αποστολή της επιστολής μας, το θέατρο τροποποίησε εκ νέου την ανακοίνωση του και περιέλαβε σε αυτήν αναφορά ότι τα καθαρά έσοδα θα διατίθεντο σε συγκεκριμένο κοινωφελή σκοπό. Τελικά, την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ακύρωση της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι εταιρεία συμφερόντων του συζύγου της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι ο διαχειριστής της «Παραμυθούπολης» στη είσοδο της Λευκωσίας. Τον Δεκέμβριο του 2018 η Επίτροπος είχε περιλάβει την Παραμυθούπολη σε πρόγραμμα εκδηλώσεων που είχε διοργανώσει στο Γραφείο της στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη συμμόρφωση Επιτρόπου Διοικήσεως με τις Αρχές της Βενετίας

Χθες η  Ελεγκτική Υπηρεσία  κατηγόρησε  την Επίτροπο Διοικήσεως ότι δεν συμμορφώνεται με την παράγραφο 9 των Αρχών της Βενετίας (“The Venice Principles”) των οποίων τη δεσμευτικότητα ως νομικό κείμενο η ίδια έχει αναγνωρίσει.

Σε ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η Ελεγκτική Υπηρεσία σχολιάζει ανακοίνωση που εξέδωσε  προχθες η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, η οποία ανέφερε ότι θα λάβει νομικά μέτρα εναντίον του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για “διάδοση ψευδών ειδήσεων”.

Στην ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι η Επίτροπος Διοικήσεως δεν έχει δώσει οποιεσδήποτε απαντήσεις στο γεγονός ότι επέτρεψε εμπλοκή του Γραφείου της σε μία κερδοσκοπική εκδήλωση με την οποία σχετιζόταν η εφημερίδα συμφερόντων του συζύγου της, ότι έθεσε υπό την αιγίδα της και επέτρεψε τη χρήση του κύρους του θεσμού της για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς, από εταιρεία αγνώστων μετόχων και διευθυντών, ότι ενέπλεξε το Γραφείο της σε δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στην «Παραμυθούπολη», ένα χώρο στον οποίο η εταιρεία συμφερόντων του συζύγου της είναι χορηγός επικοινωνίας και ότι δεν τηρεί την παράγραφο 9 των Αρχών της Βενετίας των οποίων τη δεσμευτικότητα ως νομικό κείμενο η ίδια έχει αναγνωρίσει.

“Τα περί αγωγών της Επιτρόπου και των δύο εταιρειών συμφερόντων του συζύγου της δεν τα σχολιάζουμε από σεβασμό σε κάθε δικαστική διαδικασία”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.