Καταγγελία Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία: Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε, το απόγευμα της Πέμπτης, ο ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αλεξέι Γέρκοφ, ισχυριζόμενος ότι η όξυνση στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο ίδιος δέχεται απειλές κατά της ζωής του.6335137

Σε δηλώσεις του, τις οποίες μεταδίδει το Sputnik, ο Γέρκοφ σημειώνει ότι το μίσος εναντίον της Ρωσίας (στην Τουρκία) έχει αυξηθεί τώρα στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Χαλέπι. Τότε, θυμίζει ο ίδιος, πρώτα είχε καταρριφθεί ένα αεροσκάφος από την Τουρκία και έπειτα δολοφονήθηκε ο ρώσος πρέσβης.

«Δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ηκλιμάκωση της έντασης στην επαρχία του Ιντλίμπ, έχει δημιουργήσει αισθήματα κατά της Ρωσίας στα τουρκικά  social media, επισημαίνει ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αλεξέι Έρκοφ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Sputnik την Πέμπτη, προσθέτοντας πως έχει απειληθεί.

«Όλα αυτά [τα αντι-ρωσικά αισθήματα] συνέβη μια φορά, πριν από πέντε χρόνια, σε μέσα ενημέρωσης, μόνο που τότε αφορούσε το Χαλέπι αντί για το Ιντλίμπ. Πως έληξε; [Με μια] αεροπορική κρίση και τη δολοφονία του [Ρώσου] πρέσβη Αντρέι Καρλόφ. Εγώ επίσης έχω απειληθεί ευθέως» σημείωσε ο Έρκοφ.

Ο πρέσβης σημείωσε πως διάφορες αναρτήσεις σε μπλογκς, ήταν γεμάτα από μίσος και θυμό, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην σκέφτονται καθαρά και λογικά και να καταλάβουν τις ενέργειες των Ρώσων συμμάχων τους, αυξάνοντας τους κινδύνους.

«Υπάρχει ένας δισταγμός στο να καταλάβουμε τον εταίρο μας, την λογική των ενεργειών του, στο να ακούσουμε τα λόγια τους και το δικαίωμά τους να έχουν την δική τους οπτική γωνία, η οποία είναι διαφορετική από αυτό που συντελείται. Αυτό το είδος συμπεριφοράς, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους» σημειώνει ο διπλωμάτης.

Η κατάσταση στο Ιντλίμπ

Όσον αφορά στην κλιμάκωση στο Ιντλίμπ, ο Έρκοφ απέκλεισε  μια υποχώρηση των Συριακών δυνάμεων από την περιοχή, ως «απίθανη».

«Ο Συριακός στρατός μάχεται σε περιοχή κυριαρχίας του, για τα δικαιώματα του λαού του, όπως το δικαίωμα να ζουν όπως οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους συνήθιζαν και όχι από νόμους που επέβαλαν κάποιοι με μούσια. Έτσι, έχει ελευθερώσει πολλούς κατοίκους από παράνομες ένοπλες ομάδες καθώς και τον στρατηγικό δρόμο Μ5, τις τελευταίες ημέρες και είναι απίθανο για κάποιον να υποχωρήσει τον στρατό του, όταν αναπτύσσεται» δήλωσε ο Έρκοφ.

Επίσης, μίλησε και για το θέμα των τουρκικών παρατηρητηρίων. «Όταν αποφασίσαμε στο Σότσι για την συνεχιζόμενη ύπαρξη τους, εννοούσαμε πως θα παρακολουθούσαν την εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός και των συμφωνιών. Αλλά οι συμφωνίες δεν τηρήθηκαν, μάχες ακόμα διεξάγονται και έτσι το ερώτημα προκύπτει: γιατί συνεχίζουμε την παρακολούθηση; Τι λειτουργίες πραγματοποιούν αυτές οι εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι στην ουσία αμυνόμενες τοποθεσίες;» κατέληξε ο πρέσβης.

Ενισχύσεις στην Ιντλίμπ στέλνει η Αγκυρα

Η δήλωση αυτή έρχεται ενώ ο τουρκικός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να διατηρήσει την επιρροή της απέναντι στην συνεχιζόμενη προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων επί των αντικυβερνητικών και των τζιχαντιστών.

Ο τουρκικός στρατός απέστειλε περισσότερους στρατιώτες και τοποθέτησε πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στα συριακά σύνορα, καθώς συνεχίζει να ενισχύει μονάδες με εξοπλισμό.

Σε δήλωση, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία αποστέλλει πρόσθετες μονάδες για να υποστηρίξει και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός και να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής στην Ιντλίμπ.

«Τα τουρκικά στρατεύματα θα κάνουν χρήση βίας εναντίον όσων δεν συμμορφώνονται με την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικών ομάδων» δήλωσε ο Ακάρ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σκληρή ανακοίνωση από τη Μόσχα

Την ίδια ώρα, αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα απευθύνει η Μόσχα για τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν οι πολιτικοί σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στην Ιντλίμπ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται από τούρκους πολιτικούς τα τραγικά γεγονότα στην περιοχή της Ιντλίμπ και να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις για να πάρουν «εύσημα» στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Τέτοιες δηλώσεις, όπως επισημαίνει, δεν συμβάλλουν στη διευθέτηση της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε στις 11 Φεβρουαρίου ενώπιον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιχείρησε να επιρρίψει στη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τον θάνατο των τούρκων στρατιωτικών στη Συρία, ενώ απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία της χώρας να αναθεωρήσει ριζικά τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

«Πιστεύουμε ότι σε συνθήκες τεταμένης κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να επιδεικνύουν εγκράτεια και πολύ περισσότερο να μη προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν καθόλου στον εποικοδομητικό διάλογο των χωρών μας στο ζήτημα της συριακής διευθέτησης. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται τραγικά γεγονότα στην προσπάθεια να πάρουν «εύσημα»στην εσωτερική πολιτική διαμάχη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.