Δ.Παπαδάκης:Από την αρχή είχα επιφυλάξεις για το έγγραφο της ΕΔΕΚ


Τη ξεκάθαρη θέση ότι από την αρχή είχε επιφυλάξεις για το έγγραφο που ζητήθηκε να υπογράψει από την ΕΔΕΚ για διάθεση των κονδυλίων για τους συνεργάτες προς το κόμμα, εξέφρασε σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης .imagew

Μιλώντας μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΔΕΚ για διαγραφή του ευρωβουλευτή από το μητρώο των μελών του κόμματος, ο κ. Παπαδάκης που βρίσκεται στο Στρασβούργο για τις εργασίες της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για «συκοφαντίες και αιχμές που αφήνει ο κ. Σιζόπουλος» εναντίον του, διευκρινίζοντας ότι θα αποταθεί στα δικαστήρια. «Και είμαι έτοιμος, όπως ήμουν και στο παρελθόν για έλεγχο από τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι σύμφωνα με το έγγραφο συμφωνίας, δίδονται συγκεκριμένα κονδύλια για τους συνεργάτες του κάθε ευρωβουλευτή. «Εχω τρεις συνεργάτες στις Βρυξέλλες, πληρώνονται από αυτό το κομμάτι και μένει ένα υπόλοιπο ποσό το οποίο είναι για να προσλάβεις τοπικούς συνεργάτες και καλύπτονται τα έξοδά τους στο Στρασβούργο όταν θα ταξιδεύσουν με τον Ευρωβουλευτή. Αυτά τα χρήματα, διευκρίνισε, δεν τα πιάνει ο Ευρωβουλευτής, δεν τα αγγίζει. Πληρώνεται απευθείας από το ΕΚ και μετά από πολύ αυστηρούς ελέγχους.»

Πηγές του ΕΚ αναφέρουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη ρήτρα ότι το κονδύλι για τους βοηθούς δεν δικαιούνται να τα λαμβάνουν τα κόμματα για κομματικούς σκοπούς. Το εθνικό κόμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί  κονδύλια που είναι για την εκτέλεση των δράσεων των Ευρωβουλευτών, συμπλήρωσε. Υπενθύμισε δε την υπόθεση Λεπέν η οποία ήταν διερεύνηση η οποία καταδικάστηκε για αυτό το θέμα. Εξάλλου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι τους παρουσίασε την υπόθεση Λεπέν, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν.

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν προέκυψε αυτό το θέμα, είπε. Μετά τέθηκε, είπε. Απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δίνει το 10% του μισθού του στο κόμμα.
Στις δηλώσεις του, είπε ότι παραμένει «ΕΔΕΚιτης ευρωβουλευτής, ανεξαρτήτως αν με έχουν διαγράψει από τα κατάστιχά τους με στημένες διαδικασίες οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την επανεκλογή μου και τέθηκε σε εφαρμογή το σενάριο β αφού ο κ. Σιζόπουλος και η παρέα του προσπάθησαν να μην επανεκλεγώ ως ευρωβουλευτής και δεν του βγήκε το σχέδιο, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο β, καταγγέλλοντας με αντικανονικές διαδικασίες ενώ έπρεπε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του πολιτικού γραφείου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που λένε ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί από τον Γραμματέα της ΚΕ, το άφησε εκεί ως έκπληξη, και ψήφισαν 12 μέλη από τα 25 τα οποία υιοθέτησαν τις καταγγελίες του κ. Σιζόπουλου».
Ανέφερε ότι με το δικηγόρο του είπαν ότι θα παραστούν σε όλες τις συνεδρίες της πειθαρχικής επιτροπής, βάζοντας αιτήματα για ανοικτή δίκη για να παραστούν και κάποια ιστορικά στελέχη του της ΕΔΕΚ που έχουν έγνοια για το κόμμα, και δημοσιογράφοι και να τύχουμε και εμείς μιας αντικειμενικής και ελεύθερης δίκης
Στο πειθαρχικό συμβούλιο έθεσε και θέματα όπως αποκλεισμού μερικών ατόμων που δεν είχαν την αντικειμενικότητα να με δικάσουν. Συγκεκριμένα, είπε, ένας είχε πει μια βδομάδα πριν τις εκλογές, «την Κυριακή να δεις τί θα σου κάνουμε». Και αυτό το άτομο ήταν μέλος του πειθαρχικού. Πώς θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να με δικάσει.;» διερωτήθηκε.
Ζήτησαν τα πρακτικά, τα οποία έφθασαν κοντά του ελλειπή και αλλοιωμένα ενώ δεν δόθηκε επίσης και ο κατάλογος με τους μάρτυρες.
Το αποκορύφωμα ήταν η δημοσιοποίηση από πλευράς του πειθαρχικού του κατηγορητηρίου, είπε, προσθέτοντας ότι μετά από αυτό δεν παρέστη με το δικηγόρο του στη δίκη.
«Και φθάσαμε στη διαδικασία χθες το βράδυ όπου, ακούστε δημοκρατικότητα, με επικρίνει το Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατί παρέπεμψα το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο υπέγραψα με επιφυλάξεις όταν τέθηκε μπροστά μου γιατί οι πρόνοιες του ήταν παράτυπες και με επικρίνει γιατί προσέφυγα στο Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας. Τους είπα τέσσερις φορές ότι αυτό το έγγραφο ήταν παράνομο.»

Μίλησε για «πολιτική εξόντωση», λέγοντας ότι δεν τα κατάφεραν στις εκλογές, προσπαθούν να το κάνουν με αυτό τον τρόπο.
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε σε «σαφέστατες πολιτικές διαφορές με τον κ. Σιζόπουλο», λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως σοσιαλιστικό κόμμα. Οι παρεμβάσεις, είπε, δεν συνάδουν με την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες του κόμματος και αναφέρθηκε στη στάση του κινήματος για το ΓεΣΥ, που εμφανίζεται καθημερινά ως πολέμιος του συστήματος, ασχέτως και αν έχει κάποια ζητήματα στα οποία έχει δίκιο που εντοπίζει προβλήματα στο ΓεΣΥ αλλά θέλουμε το ΓεΣΥ να στηριχθεί και όχι να το βάλλουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να καταρρεύσει».

Μίλησε επίσης για την εισήγηση που έκανε η Υπουργός Εργασίας για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Επιθεώρησης Εργασίας. Πού ξανακούστηκε Σοσιαλιστικό Κόμμα να μην ψηφίζει υπέρ αυτής της δράσης της κυβέρνησης και το καταψηφίσαμε; διερωτήθηκε.
Είπε επίσης τη μια μέρα το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε να υπερψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς και την επόμενη πήγε στη Βουλή και τους καταψήφισε.