Στερνό αντίο στον Φανή Χριστοδούλου

Μέσα σε εκδηλώσεις βαθυτάτου πένθους κηδεύτηκε σήμερα  από την εκκλησία Απ. Λουκά Αραδίππου το πρώην στέλεχος του ΑΚΕΛ Φανής Χριστοδούλου ο οποίος πέθανε χθες ξαφνικά ανήμερα των γενεθλίων του..

Στον επικήδειο του για τον Φανή Χριστοδούλου ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε:
” Μας φέρνει σήμερα εδώ το θλιβερό καθήκον να πούμε τόσο πρόωρα και τόσο ξαφνικά το τελευταίο αντίο στο σύντροφο μας Φανή Χριστοδούλου. Είναι πολύ δύσκολο να αποχαιρετάς ένα σύντροφο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα εξαιρετικό φίλο και Άνθρωπο με Α κεφαλαίο.safe_image
Η ζωή μας εξέπληξε και αυτή τη φορά αείμνηστε Φανή. Μας έφυγες τη μέρα των γενεθλίων σου. Είναι ανείπωτη η πίκρα για την οικογένεια σου, για τους δικούς σου ανθρώπους. Εξίσου μεγάλος είναι ο πόνος και για εμάς, τη δεύτερη οικογένεια του Φανή. Τους συντρόφους του από το Κόμμα. Πού να το φανταστούμε το πρωί της Πέμπτης που τον ψάχναμε για να του ευχηθούμε Χρόνια Πολλά ότι μας είχε αφήσει;
Αγαπητέ Φανή σε αποχαιρετούμε σήμερα με οδύνη.
Μας κατακλύζουν οι θύμισες από τα όσα περάσαμε μαζί τις τελευταίες δεκαετίες. Δουλέψαμε μαζί μέρες και ώρες ατέλειωτες. Κατεβήκαμε μαζί στους δρόμους, αγωνιστήκαμε για την Κύπρο, για τον κόσμο, για τον Άνθρωπο. Ζήσαμε μαζί πίκρες, ήττες, νίκες, δύσκολες στιγμές για το Κόμμα, ανηφόρες και προβλήματα.
Σε όλα αυτά ήσουν πάντα εκεί. Σεμνός, μετρημένος, μειλίχιος.
Ο Φανής αφοσιώθηκε στο Κίνημα από τα φοιτητικά του χρόνια. Φοίτησε στο Ινστιτούτο Διεθνούς Τουρισμού της Βάρνας και στη συνέχεια στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σόφιας. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο φοιτητικό κίνημα στη Βάρνα και στη Σόφια όπου και υπηρέτησε ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ξένων Φοιτητών στη Σόφια. Εντάχθηκε στο Κόμμα το 1971. Η αφοσίωση του, η εργατικότητα και το ήθος που τον διέκριναν του άνοιξαν τον δρόμο για την ανέλιξη του στο μηχανισμό του Κόμματος.
Ο Φανής χρημάτισε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας από το 1989 μέχρι το 2005, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 2006 μέχρι το 2008 και Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας- Κερύνειας από το 2008 μέχρι το 2010. Ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ από το 1995 μέχρι το 2013 ενώ υπηρέτησε και από το πόστο του Γραμματέα της Κ.Ε. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας από το 2012 μέχρι το 2016.
Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ από το 2015 μέχρι χτες˙ Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης από το 2017 και Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Αναγέννηση Άη Γιάννη Λάρνακας.
Ωστόσο τα αξιώματα, οι τίτλοι που αξιώνεται κάποιος δεν σημαίνουν τίποτε αν ο ίδιος με τη στάση ζωής του και την προσφορά του δεν τους δίνει νόημα. Τούτη την ώρα του αποχαιρετισμού όλοι έχουν να πουν για το ποιός ήταν ο Φανής. Συνειδητός κομμουνιστής. Ιδεολόγος και αγνός ΑΚΕΛιστής. Πιστός στις αρχές και τις αξίες του Σοσιαλισμού. Ανιδιοτελής. Συνεπής. Στρατιώτης. Ένας άνθρωπος πάντα χαμογελαστός, πάντα έτοιμος να συζητήσει, ανοικτός σε απόψεις, πράος και φορτωμένος γνώσεις. Ένας γνήσιος σύντροφος, συνεπής αγωνιστής για την επανένωση του τόπου, για τους ταξικούς αγώνες του λαού μας, για την ενίσχυση του Κόμματος μας.  Όταν ήρθε η ώρα να δώσει τη σκυτάλη παρακάτω, ο Φανής το έκανε δίχως δεύτερη κουβέντα. Δίχως να γαντζωθεί σε καρέκλες, δίχως να καταδεχτεί να μιλήσει για όσα έκανε ή όσα πρόσφερε στο Κόμμα.
Ήταν από τους συντρόφους που κρατούσε ψηλά το ηθικό πλεονέκτημα του Κόμματος μας, εκείνο που υποβάλλει πως εμείς αγωνιζόμαστε για ιδανικά πολύ ανώτερα από το εγώ του καθενός. Ο Φανής ήταν σταθερός πολέμιος του παραγοντισμού, της αυτοπροβολής, της υστεροβουλίας. Έδινε ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα.
Ο Φανής βιάστηκε να φύγει. Μπορούσε ακόμα να προσφέρει, όπως πρόσφερε μέχρι την τελευταία του στιγμή. Όμως η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη. Μπροστά σε τέτοιες απώλειες, φαίνεται τόσο σύντομο το πέρασμα μας από αυτό τον κόσμο. Φαίνονται όλα τόσο ψεύτικα. Τόσο πικρά μας υπενθυμίζει η ζωή τη μόνη της αλήθεια: ο άνθρωπος πρέπει να κάνει το πέρασμα του από αυτή τη γη να αξίζει. Να ζήσει τη ζωή του αφιερώνοντας την σε ιδανικά πλατύτερα και ανώτερα από το εγώ, το χρήμα ή τη δόξα. Να ζήσει τη ζωή του σαν Άνθρωπος, δίνοντας για τον Άνθρωπο, για τους πολλούς, για το μέλλον. Αυτή ήταν η ζωή του Φανή, πολύτιμη κληρονομιά για όσους αφήνει πίσω του: Την αγαπημένη του Αιμιλία, τις κόρες του Πολίνα και Γεωργία και τα εγγόνια του που τόσο λάτρευε και τόσο απολάμβανε να περνά χρόνο μαζί τους.
Καλό Ταξίδι Φανή.
Από εκείνη τη Βουλγαρία που τόσο αγάπησες και τίμησες, στη φτωχομάνα Σκάλα όπου δούλεψες σκληρά, σε κάθε γωνιά της Κύπρου για την οποία πάλεψες, από όπου πέρασες, φίλοι και αντίπαλοι, συναγωνιστές και συνοδοιπόροι θα θυμούνται πάντα τον Φανή, τον σύντροφο Φανή, τον Άνθρωπο Φανή με τη σημασία της λέξης.
Αιωνία σου η μνήμη Φανή.