Ο Δήμος Λευκωσίας αποσύρει τα συνεργεία από το χώρο Spitfire λόγω παρενοχλήσεων από τον τουρκικό στρα

 

Στην διακοπή των εργασιών και στην απόσυρση των συνεργείων του από το χώρο του του Spitfire προχωρά ο Δήμος Λευκωσίας.imagew

Σε σημερινή ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο facebook, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι κατέβαλε έντονες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες, ώστε να επιτύχει καθαρισμό και στήριξη του κτηρίου του Spitfire, ωστόσο, λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων από τον τουρκικό στρατό κατοχής, δυστυχώς είναι υποχρεωμένος να αποσύρει τα συνεργεία του από τον χώρο και να διακόψει τις εργασίες.

«Λυπούμαστε, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τις συζητήσεις που είχαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν κατόρθωσαν να προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία στα συνεργεία του εργολάβου μας, ούτως ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα στις αναγκαίες εργασίες για να αποτραπεί η κατάρρευση του κτηρίου», αναφέρει.

Επίσης, εκφράζει τη λύπη του, γιατί όπως σημειώνει η καλή συνεργασία που έχει με τους Τουρκοκύπριους, στο πλαίσιο του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας (Nicosia Master Plan), δεν απέτρεψε τις επεμβάσεις και παρενοχλήσεις του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Τουρκικοί ισχυρισμοί

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις” σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρεται σε ισχυρισμούς   του παράνομου Μπαϊράκ, σύμφωνα με τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν τα “σύνορα” του ψευδοκράτους στην περιοχή της Πύλης ΠΑΦΟΥ στην Λευκωσία, επεμβαίνοντας σε κτίριο που είναι γνωστό ως “Spitfire”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το “τμήμα αρχαιοτήτων και μουσείων,” ο “δήμος” κατεχόμενης Λευκωσίας και ο στρατός σχεδίαζαν την επιδιόρθωση των ζημιών του κτιρίου που θεωρείται ιστορικό κτίριο και λόγω του γεγονότος ότι το κτίριο γειτνιάζει της νεκρής ζώνης ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά προτού προλάβουν οι “αρχές” να κάνουν οτιδήποτε επενέβη η ελληνοκυπριακή πλευρά, με τα Ηνωμένα Έθνη να παραμένουν θεατές σε αυτήν την ούτω καλούμενη παραβίαση.

Όπως αναφέρεται, οι “αρχές” διαπίστωσαν ότι οι Ελληνοκύπριοι κατεδάφισαν ένα τμήμα του κτιρίου και «έκλεψαν» κάποια υλικά συμπεριλαμβανομένης και της ταμπέλας του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έστειλε και στρατιώτες στην νεκρή ζώνη απέναντι από το κτίριο, αλλά τελικά τους απέσυρε μετά από ενέργειες της τουρκοκυπριακής πλευράς.