Νέα έρευνα εντόπισε καρκινικές μεταλλάξεις χρόνια πριν την εκδήλωση όγκου


Τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης καρκίνου μπορούν να εμφανιστούν δεκαετίες πριν από τη διάγνωση, σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιστημονικές έρευνες για τα αίτια της ασθένειας.imagew

Οι ερευνητές από διαφορά ιδρύματα του κόσμου διαπίστωσαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκινωμάτων αρχίζουν να συντελούνται πολύ πριν από την εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων.

Ο διευθυντής της κλινικής έρευνας για τον καρκίνο στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας NHS καθηγητής Πίτερ Τζόνσον δήλωσε ότι αν μια τέτοια έρευνα αξιοποιηθεί κλινικά «θα μπορούσε να συνιστά επανάσταση στο πότε και πώς θα γίνεται η διάγνωση καρκίνου στο μέλλον».

Η διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε σχεδόν 2.700 γονιδιώματα δειγμάτων καρκίνου και χαρτογράφησε μεταλλάξεις σε 38 διαφορετικούς τύπους όγκων.

Στη συνέχεια με χρήση ειδικής μεθόδου εντοπίστηκαν οι λεγόμενες «κινητήριες μεταλλάξεις» που οδηγούν σε καρκίνο και στάθηκε δυνατό να καθοριστεί ο χρόνος που πέρασε μέχρι την τελική καρκινική μετάλλαξη.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι στον καρκίνο των ωοθηκών και σε δύο τύπους καρκίνου του εγκεφάλου, αυτές οι πρώτες μεταλλάξεις έγιναν «ιδιαιτέρως νωρίς».

Η Κλέμενσι Τζόλι από το Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ, που συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι είναι εντυπωσιακό πώς οι κρίσιμες γενετικές αλλαγές συντελούνται πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση, ακόμα και σε φαινομενικά φυσιολογικούς ιστούς.

Ο Δρ Λίνκολν Στάιν, από το καναδικό Ινστιτούτο Καρκινικών Ερευνών του Οντάριο, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας, σημείωσε ότι με τη νεοαποκτηθείσα γνώση για την προέλευση και την εξέλιξη των καρκινικών όγκων μπορούν να αναπτυχθούν νέα εργαλεία και θεραπείες για τον πιο έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου και για πιο στοχευμένες θεραπείες.

Συνολικά η έρευνα απασχόλησε 1.300 επιστήμονες από 37 χώρες και τα πορίσματά της αναπτύσσονται σε έξι άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.