Ρωσικό φάρμακο δοκιμάζεται στην Κίνα για την καταπολέμηση του κορονοϊού

 

Την ίδια ώρα που οι αξιωματούχοι υγείας σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας του θανατηφόρου κορονοϊού, σην Κίνα γίνονται δοκιμές σε ένα φάρμακο που έχει αναπτυχθεί στη Ρωσία, με την ελπίδα να βοηθήσει στην καταπολέμηση του νέου στελέχους του κορονοϊού.086173

Το συγκεκριμένο φάρμακο, αναπτύχθηκε στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Αικατερίνεμπουργκ και αρχικά είχε δημιουργηθεί για την καταπολέμηση της «γρίπης των πτηνών» ή άλλιώς του ιού H5N1.

Δεδομένου πως υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο ιών, οι ερευνητές πως αξίζει η προσπάθεια, καθώς το φάρμακο έχει αποδειχθεί πως καταπολεμά 15 είδη γρίπης.

Ο υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας, Σεργκέι Κραεβόι, επιβεβαίωσε την πληροφορία την Τρίτη και αποκάλυψε πως οι Κινέζοι δεν έχουν ακόμα μοιράσει δείγματα σε ξένους ερευνητές, απαραίτητα για τη δημιουργία ενός εμβολίου, προσθέτοντας πως χωρίς αυτά τα δείγματα είναι αδύνατο να βρεθεί μια θεραπεία.

«Ουσιαστικά χρειάζεται μήνες ολόκληρους, από δύο έως πέντε (για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών)» δήλωσε ο Κραεβόι. «Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε έναν ζωντανό ιό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε αυτό τον σημαντικό ζωντανό ιό» εξήγησε.

Ο Κραεβόι υποστήριξε πως οι ρωσικές αρχές προετοιμάζονται για μια πιθανή επιδημία μεγάλης κλίμακας, αλλά εγγυήθηκε πως η χώρα διαθέτει αρκετά αποθέματα εξοπλισμού και φαρμάκων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Το εν λόγω φάρμακο, έγινε διαθέσιμο στα τέλη του 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να καταπολεμήσει μεταξύ άλλων, τον ιό του Δυτικού Νείλου ενώ εξετάζεται η πιθανότητα για τη χρήση του για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα.

Στη Ρωσία μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά κορονοϊού, με τους δυο ασθενείς να είναι Κινέζοι πολίτες. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη μετάδοση του ιού, οι ρωσικές αρχές έχουν κλείσει τα ανατολικά σύνορα με την Κίνα, έχουν διακόψει τις επιχειρηματικές και ταξιδιωτικές βίζες για τους Κινέζους πολίτες, έχουν διακόψει την κυκλοφορία επιβατικών τρένων και έχουν μειώσει δραστικά τις πτήσεις αεροσκαφών μεταξύ των δύο χωρών.