ΗΠΑ:Χειρόγραφο του Μπόλτον “καίει” τον Τραμπ για το ουκρανικό

Χειρόγραφο του Τζον Μπόλτον «καίει» τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times. Την κατάθεση στη Γερουσία του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου ζήτησαν αμέσως οι Δημοκρατικοί.bolton-trump

 Ηθελε το πάγωμα της βοήθειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πει τον Αύγουστο στον τότε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ότι ήθελε το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 391 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία να συνεχιστεί ωσότου το Κίεβο να δεσμευτεί ότι θα άρχιζε να διενεργεί έρευνες σε βάρος Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη χειρόγραφο του Μπόλτον.

Η αποκάλυψη περιέχεται σε χειρόγραφο του Μπόλτον που αποτελεί πρόπλασμα νέου βιβλίου που ετοιμάζει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, γράφουν οι Τάιμς, που πάντως δεν αναδημοσιεύουν κατά λέξη το επίμαχο απόσπασμα.

Υπό αμφισβήτηση η υπεράσπιση

Εάν η περιγραφή της τοποθέτησης του Τραμπ είναι ακριβής, τίθεται υπό αμφισβήτηση η υπερασπιστική γραμμή του Ρεπουμπλικάνου στη δίκη του στη Γερουσία, σημειώνει η εφημερίδα.

Η αμερικανική προεδρία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αντίδραση των Δημοκρατικών

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι πρέπει να κληθούν να καταθέσουν ανώτεροι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη συνεχιζόμενη δίκη του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Τοποθετούμενος, μέσω Twitter, ο Σούμερ ανέφερε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν να κληθεί, μεταξύ άλλων, ο Μπόλτον να καταθέσει.