Συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν:Οι διαφορές παραμένουν

 Η συνάντηση  της  Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα  Μέρκελ με   τον   Τούρκο   Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και η κοινή συνέντευξη Τύπου τους καλύπτονται από το σύνολο του σημερινού γερμανικού Τύπουimagew.

Στο   επίκεντρο   των   δημοσιευμάτων   βρίσκεται   το   καλό   κλίμα   της   επίσκεψης   και   η υπόσχεση   της   Καγκελαρίου   για   επιπρόσθετη   χρηματοδότηση   προς   την   Τουρκία σχετικά   με   τη   φροντίδα   των   Σύρων   προσφύγων.   Παράλληλα,   αποτυπώνονται διαφοροποιήσεις στις απόψεις των δύο χωρών στο θέμα της Λιβύης.

Η Βελτ σημειώνει πως η Καγκελάριος   στέλνει   ξεκάθαρο   μήνυμα   στον Ερντογάν.   Η   Γερμανία   είναι   πρόθυμη   να   πληρώσει   για   την   προσφυγική πολιτική. Και αυτό δεν αφορά τα «δύο, τρία δισεκατομμύρια» ευρώ που θα μεταβιβαστούν από την ΕΕ προς την Τουρκία στο μέλλον. Ίδιο κλίμα και από την FAZ που αναφέρει πως η   Γερμανίδα   Καγκελάριος   θέλει   να   προσφέρει   σημαντική   στήριξη   στην Τουρκία αναφορικά με τη φροντίδα των προσφύγων.

Για σημαντικές διαφορές, όχι μόνο στο θέμα της Συρίας, παρά τις καλοπροαίρετες δηλώσεις, κάνει λόγο η Tagesspiegel, που αναφορικά με το προσφυγικό επισημαίνει πως «η Ευρώπη ανησυχεί για ένα νέο προσφυγικό κύμα. Το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία. Η ΕΕ απλά δεν έχει μια καλή πολιτική ασύλου».

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρεται στη δήλωση Ερντογάν «Η Καγκελάριος είναι φίλη μας», για να προσθέσει, ωστόσο, πως στο   τέλος   της ημέρας, όλα τα διμερή προβλήματα παρέμειναν ανοιχτά.

Τέλος, σύμφωνα με την Tagesschau, οι διαφορές παραμένουν, παρά την προσέγγιση από την Κωνσταντινούπολη. Η  Καγκελάριος   και ο Τούρκος Πρόεδρος είχαν πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα στην ατζέντα τους κατά τη συνάντησή τους. Υπήρξε προσέγγιση στο θέμα των Σύρων προσφύγων, αλλά όχι στο ζήτημα της Λιβύης.