Ενας στους τέσσερις Αμερικανούς πιστεύει ότι ο Τραμπ πρέπει να δικαστεί για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Τα νερά τάραξε μια δημοσκόπηση στην οποία το 27,4% των Αμερικανών ερωτηθέντων απάντησε πως θα συμφωνούσε με την ιδέα του ο Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετώπιζε

U.S. President Donald Trump speaks as he welcomes the 2019 NCAA National Championship Football team the Louisiana State University Tigers to the White House in Washington, D.C., U.S., January 17, 2020. REUTERS/Leah Millis

U.S. President Donald Trump speaks as he welcomes the 2019 NCAA National Championship Football team the Louisiana State University Tigers to the White House in Washington, D.C., U.S., January 17, 2020. REUTERS/Leah Millis

κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου λόγω της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού  Κασέμ Σολεϊμανί και να δικαζόταν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, το Business Insider διενήργησε τη δημοσκόπηση, σε δείγμα 1.083 Αμερικανών, θέτοντας την εξής ερώτηση: «Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτές τις κατηγορίες;».

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, το 27,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει δικαστήριο για  εγκλήματα πολέμου στη Χάγη. Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο ποσοστό, 35,6%, διαφώνησε με την ιδέα.Το 24,8% των ερωτηθέντων «ούτε συμφώνησε ούτε διαφώνησε με την ιδέα» και το 12,2% απάντησε «δεν ξέρω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Άλλωστε, μόλις τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε ότι δεν υποστήριξε την απόφαση του ΔΠΔ να αρχίσει έρευνα σχετικά με τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

Η δήλωση του Τραμπ για στοχοποίηση 52 περιοχών «σημαντικών για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό» έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, από τον Ιλχάν Ομάρ και την Αλεξάντρα Οκάσιο-Κορτέζ, με τη δεύτερη να κάνει λόγο για «δυνητικά εγκλήματα πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί σκοτώθηκε, στις 3 Ιανουαρίου, από αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη. Μερικές ημέρες αργότερα, η Τεχεράνη απάντησε με σειρά πυραυλικών βάσεων κατά στόχων των ΗΠΑ στο Ιράκ.