Εδώ διαφθορά, εκεί  διαφθορά πού είναι οι διεφθαρμένοι;

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η Κύπρος δεν είναι χώρα διαφθοράς ούτε και αφθονούν οι διεφθαρμένοι όπως θέλουν διάφοροι ξένοι και ντόπιοι να εμπεδώσουν στις συνειδήσεις του λαού μας.Γράφει-η-Ανδρούλα-Γκούρωφ

Η διαφθορά έχει να κάνει με μια ασήμαντη μειοψηφία , αυτών που έχουν εξουσία και την καταχράζονται.Η ατιμωρησία, δικαστική και πολιτική, εκείνων που επέπεσαν επί του δημοσίου χρήματος, δυστυχώς λειτουργεί  μολυσματικά για ολόκληρο το δημόσιο βίο.

Καθιερώνει την αντίληψη  ότι ο καθένας μπορεί να επιδιώκει τον προσωπικό του πλουτισμό ή των ημετέρων με ανήθικο τρόπο. «Αφού το κάνουν αυτοί, γιατί όχι και εγώ»; Αφού το κάνει ο υπουργός, γιατί όχι και ο   δημόσιος υπάλληλος , ο αστυνομικός, ο δικαστής και τελικά ο πολίτης; Τα φαινόμενα «καθεστωτισμού», «αλαζονείας», «κομματικού φανατισμού »  διαμορφώνουν   την αποστροφή   των πολιτών απέναντι στα κόμματα τα οποία πέραν από διακηρυκτικές δεσμεύσεις δεν προχωρούν στην αυτοκάθαρση.Δεν πετάνε τα σκάρτα και τα σάπια.Τα διαφυλάσσουν για να επωάσουν άλλα κακώς έχοντα ενώ είδαμε και φαινόμενα ηρωοποίησης παρανομούντων και ποινικά καταδικασθέντων . Ως να είναι παράδειγμα προς μίμηση η υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος είτε για τον εαυτό σου είτε προς όφελος άλλων, ή του κόμματος. Η κλεψιά είναι κλεψιά και η κατάχρηση ποινικό αδίκημα.

Νυν και αεί

Διαφθορά υπήρχε ανέκαθεν σε τούτο το νησί. Επί οθωμανικής κατοχής, μια μεοψηφία προυχόντων, δραγουμάνων και ιεραρχών  συσσώρευαν πλούτο ανταλλάσσοντας τον  με τον κάματο και το  αίμα του λαού. Οπως είναι καταγεγραμμένο και ιστορικά , το φορολογικό χαράτσι της δεκάτης, το εισέπραττε προς όφελος των Τούρκων η Εκκλησία της Κύπρου καθότι είχε και άλλα πλείστα ειδικά προνόμια από την Πύλη του Σουλτάνου.

Επί  Αγγλοκρατίας η άρχουσα τάξη, οι διορισμένοι, οι τοκογλύφοι και οι κάθε λογής  δοσίλογοι, εξελίχθηκαν σε πιστούς του στέμματος και καπηλεύονταν το λαό ο οποίος έφτυνε αίμα στην προσπάθεια του να επιβιώσει .

Μετά την ανεξαρτησία οι γόνοι των τοκογλύφων εξελίχθηκαν σε επιχειρηματίες και εμπορευόμενους, οι διορισμένοι συνέχισαν να διορίζονται και οι δοσίλογοι επένδυαν σε κάθε είδους δραστηριότητες από τον υπόκοσμο μέχρι την πολιτική.

Τη δεκαετία του 60,  οι ιδεολογίες κι οι θέσεις αρχών  ήταν πιο διακριτές και έντονες. Άρχισαν ωστοσο υπογείως να εκδηλώνονται και τάσεις διαφθοράς , παράνομου πλουτισμού και ημετεροκρατίας. Το πισώπλατο κτύπημα με το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή ήταν και η αρχή του τέλους.Ουδείς τιμωρήθηκε για την εσχάτη προδοσία και συνεχίσαμε να ζούμε ανεχόμενοι τους παράνομους, τους δοσίλογους και τους διεφθαρμένους.

Το μέγα σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το οποίο μετετράπη σε έναν ληστρικό τζόγο για τους αιμοδιψείς του χρήματος, έκλεισε άρον άρον με την ελάχιστη τιμωρία 2-3 ατόμων ενώ οι πλουτίσαντες  την έκαναν θρεφτάρι.

Φτάσαμε αγκομαχώντας στα μνημόνια επί αριστερής κυβέρνησης, στα κουρέματα καταθέσεων επί δεξιάς , και σήμερα εξακολουθούμε ακόμα να χάσκουμε αναμένοντας να δούμε ποίοι θα τιμωρηθούν ως υπέυθυνοι για την  κατάρρευση της οικονομίας , τα κόκκινα δάνεια σε  πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και πλείστων άλλων πληγών οι οποίες κακοφορμίζουν. Ο θεσμός που θυματοποιήθηκε και πλήρωσε την «νύμφη»  όλων των παρανομούντων, ήταν ο Συνεργατισμός , η μεγαλύτερη λαϊκή κατάκτηση με μια δράση πέραν των 110 χρόνων ζωής.

Ετσι οι κατακτήσεις αυτού του θεσμού , η μεγάλη περιουσία του που ήταν η συνδρομή από τον οβολό του λαού, ξεπουλήθηκε έναντι πινακίου φακής ,σε ιδιωτική τράπεζα η οποία προηγουμένως θύμιζε συνοικιακό μικρομάγαζο.Για τούτο έβαλαν το χέρι τους όλα τα μεγάλα κόμματα και ας ορύονται σήμερα πως ήθελαν να τον προστατεύσουν . Βέβαια οι πολίτες δεν είναι η πρώτη    φορά που συνειδητοποιούν  ότι υπάρχουν κλέφτες και καταχραστές της λαϊκής εμπιστοσύνης. Πόσες όμως ευθύνες τους καταμερίζονται όταν αυτοί που από καιρό είναι  έκπτωτοι στην συνείδηση τους,  τους ανεβοκατεβάζουν σε ανώτερα και ύπατα  αξιώματα ; Σε κομματικούς και κρατικούς θώκους.

Τα σκήπτρα της διαφθοράς

Ναι στην Κύπρο υπήρχε και υπάρχει διαφθορά.Οχι όμως της έκτασης  που θέλουν να αποδώσουν κάποιοι οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω έχουν και αυτοί λερωμένη την φωλιά τους.Πέραν από τις ευαγγελικές αναφορές  «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω», είναι γνωστές αξιόποινες υποθέσεις  περι χρηματοδοτήσεων κομμάτων  που είτε  έκλεισαν ή προχωρούν σε ρυθμούς χελώνας στα δικαστήρια

Ωστόσο για να μην «απογοητευόμαστε», η  χώρα που κρατά τα σκήπτρα στη διαφθορά αλλά δεν ακούγεται ούτε κιχ από τους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων της βασιλεύουσας μοναρχίας, είναι η Βρετανία. Παρά τους ισχυρισμούς κάποιων εγχώριων πολιτικών οι οποίοι μέσα στην μαζοχιστική τους υστερία κατατάσσουν την Κύπρο  ψηλά στη λίστα της διαφθοράς   λες και όλα είναι ρόδινα στις πολεμόχαρες νυφίτσες της Δύσης.Βέβαια αυτο δεν σημαίνει πως αν αλλού υπάρχει διαφθορά πρέπει να αντιγράφουμε τα χείριστα παραδείγματα και ειδικά των πρώην αποικιοκρατών.

Θλιβερές πορδές και τα όσα ακούστηκαν περί τα τέλη  Δεκέμβρίου  σε ένα σεμινάριο κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας. Λόγια, λόγια του αέρα καθότι μερικοί μερικοί από την διαφθορά, τις ύποπτες μίζες  και τα «κανίσια» την έκαναν θρεφτάρι.Μίλησαν οι κομματάρχες, μίλησαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, είπαν όσα είχαν να πουν ,ευλόγησαν τα γένια τους και αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά λες και η διαφθορά είναι μια έννοια αόριστη, ένας αποκρουστικός λεκές αλλά διεφθαρμένοι δεν υπάρχουν. Όπως η ρητορική για το προδοτικό πραξικόπημα που σύμφωνα με την αμαρτωλή δεξιά έγινε  από μόνο του χωρίς πραξικοπηματίες.

Έτσι και τώρα θέλουν να πιστέψουμε πως υπάρχει διαφθορά, αλλά  χωρίς διεφθαρμένους.

Ότι γυαλίζει μπορεί να μην είναι χρυσός, αλλά ούτε η χλιδή ούτε η επιδεικτική σπατάλη  κρύβονται. Οσο και να θέλουν η χαρά δεν τους αφήνει.Και αν οι θεσμοί δεν είχαν διαβρωθεί τόσο, η τσιμπίδα του νόμου θα μπορούσε άνετα να αρπάξει πολλούς και διάφορους για αθέμιτο και παράνομο πλουτισμό.

 

Η πλατφόρμα για τα χρήματα από τη διαφθορά όλου του κόσμου

Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης για την καταπολέμηση της Διαφθοράς:«Η Βρετανία είναι μια πλατφόρμα για τα χρήματα από τη διαφθορά όλου του κόσμου».

Τα χρήματα αυτά που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα «αποκτώνται με τη βοήθεια εταιριών εγγεγραμμένων στη Βρετανία και στα εξωχώρια χρηματοπιστωτικά της κέντρα, επενδύονται στη Βρετανία σε πολυτελή ακίνητα, χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε εξέχοντες θεσμούς», όπως τα πλέον κορυφαία πανεπιστήμια ή πολιτιστικοί σύλλογοι που δίνουν κύρος στους δωρητές», τονίζεται στην έκθεση.

  Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του πανίσχυρου Σίτι του Λονδίνου παίζουν κύριο ρόλο στη μεταφορά του χρήματος αυτού, όπως δείχνει η μελέτη, η οποία εξέτασε 400 υποθέσεις διαφθοράς. Στις υποθέσεις αυτές βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν στο ξέπλυμα τουλάχιστον 325 δισεκατομμυρίων στερλινών προερχόμενων από αισχροκέρδεια, δωροδοκίες, υπεξαίρεση χρημάτων κ.ά.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι 421 ακίνητα αξίας 5 δισεκατομμυρίων στερλινών συνολικά αγοράστηκαν «με ύποπτο πλούτο» και ότι αυτό «δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου» καθώς «87.000 ακίνητα στην Αγγλία και την Ουαλία ανήκουν σε επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες σε δικαιοδοσίες που τηρούν το τραπεζικό απόρρητο».

Επισημαίνει επίσης τις αγορές θαλαμηγών, κοσμημάτων, πολυτελών αυτοκινήτων ή τη χρήση ιδιωτικών τζετ, χωρίς να υπολογιστούν τα πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ στα καταστήματα Harrods ή ένα θεωρείο στο Stamford Bridge, το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας Τσέλσι, στο Λονδίνο.

Η Βρετανία λοιπόν κρατεί τα σκήπτρα της διαφθοράς αλλά συχνά πυκνά μας κάνει και μαθήματα ενάρετης διοίκησης.Ξεχνούν βέβαια εκείνην την   αλήστου μνήμης  σύζυγο κοτζάμ πρωθυπουργού η οποία ως συνήγορος των κλεπταποδόχων Βρετανών  Οραμς που ήθελαν ντε και καλά να σφετεριστούν την περιουσία Ε/κ στην κατεχόμενη Κερύνεια,  εμμέσως πλην σαφώς αναγνώριζε και υπερασπιζόταν με σθένος στις αίθουσες των βρετανικών δικαστηρίων το πλιάτσικο του ψευδοκράτους .Και κατ’επέκταση αναγνώριζε πανηγυρικά το ίδιο το ψευδοκρατος.

Στο δια ταύτα

Τα τελευταία χρόνια είδαμε να προβάλλονται ως διάττοντες αστέρες σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες για να καταχωνιάζονται αμέσως μόλις «ξεθυμάνει» το κακό πάνω από  άλλες στίβες σκανδάλων οι φακελοι των οποίων αραχνιάζουν στις δικαστικές αίθουσες ή στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας.

Τα μπαούλα με τα σκάνδαλα κάηκαν στην πυρά της λησμονιάς καθότι άλλα σκάνδαλα τα διαδέχθηκαν διεκδικώντας  την επικαιρότητα .Ετσι γίνεται συνήθως τα νέα «ακυρώνουν » τα παλιά για να συνεχισθεί ο κύκλος τη ατιμωρησίας.

Πολύ σύντομα  ο Πρόεδρος θα κληθεί να διορίσει έναν νέο Γενικό Εισαγγελέα καθότι η θητεία του νυν λήγει. Ποιός άραγε θα επιλεγεί ως ο άριστος από την καταπονημένη λίστα των αρίστων;