Η Επιτροπή Νομικών κατέληξε στα κείμενα των νόμων για τις παρακολουθήσεις και τις εξώσεις

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατέληξε σε συναινετικές ρυθμίσεις ευρείας κοινοβουλευτικής αποδοχής στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιακών δεδομένων προκειμένου να προληφθούν και παταχθούν το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία, όπως και στην πρόταση νόμουι για τις εξώσεις.eispraktiki

Μετά τη νέα συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου, που θα επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και της πρότασης νόμου για τις εξώσεις, τα δύο νομοθετήματα θα είναι ξανά στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε για 18 συνεδριάσεις και μέσα από αυτές επήλθαν ριζοσπαστικές αλλαγές στο κείμενο του νόμου που είχε κατατεθεί αρχικά. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ήταν θετικός στο θέμα τις εισαγωγής κάποιων τροπολογιών, είπε, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τροπολογιών έγιναν αποδεκτές.
Διευκρίνησε πως αυτές στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας του πολίτη με αποτελεσματική αστυνομία μέσα από παρακολούθηση των επικοινωνιακών συνδιαλέξεων, αλλά και με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας ώστε η παρακολούθηση να περιορίζεται στους σκοπούς του νόμου και μόνο. Διευκρίνισε επίσης πως ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μετά τον διορισμό της τριμελούς επιτροπής ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι η αίτηση για άρση του απορρήτου το τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, υποβάλλεται με αίτηση της τριμελούς επιτροπής, μετά από έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα και θα εκδίδεται δικαστικό διάταγμα αφού το Δικαστήριο ικανοποιηθεί ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις που προνοεί ο νόμος για την άρση του. Πρόσθεσε ότι στον προτεινόμενο νόμο υπάρχουν διατάξεις  που περιέχουν σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να προληφθεί κατάχρηση της άρσης του απορρήτου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αφού ανέφερε ότι “αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δοθούν όπλα στην Αστυνομία, στις διωκτικές αρχές ώστε να προληφθεί και παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα”, είπε πως η διαδικασία της διαβούλευσης στην Επιτροπή Νομικών απέφερε αποτελέσματα καθώς διανύθηκε τεράστια απόσταση από τα αρχικά κείμενα και τέθηκαν ικανοποιητικές δικλείδες προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως υπήρξε καλή επικοινωνία με τον Υπουργό Δικαιοσύνη και με τα άλλα κόμματα και στο κείμενο του νόμου περιλήφθηκε διάταξη με βάση την οποία ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα υποβάλλει κατάλογο με τις παρακολουθήσεις και θα ετοιμάζεται έκθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε πως περιλήφθηκε διάταξη προς απαγόρευση της εισαγωγής εξοπλισμού παρακολούθησης από τον οποιονδήποτε άλλο εκτός της Αστυνομίας.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι  κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να τεθούν πολύ ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες και έχουμε καταλήξει σε ένα ισοζυγισμένο κείμενο νόμου που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των καιρών.

Το ΔΗΚΟ έχει την άποψη ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πολλών και την ανάγκη πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, συμπλήρωσε.

Εξώσεις

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου για τις εξώσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε πως η πρόταση νόμου επιφέρει ριζοσπαστική αλλαγή  και αίρει τη στρέβλωση που υπάρχει με τους κακοπληρωτές ενοικιαστές. Με τον προτεινόμενο νόμο εξισώνονται τα δικαιώματα ενοικιαστή και ιδιόκτητη, ανέφερε τονίζοντας ότι το σλόγκαν των κακοπληρωτών ενοικιαστών «ούτε πληρώνω ούτε φεύκω, παίρνει τέλος».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι με τον προτεινόμενο νόμο ακόμα και ένα ενοίκιο να καθυστερήσει να πληρωθεί πέραν των 21 ημερών ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να αρχίσει τη διαδικασία έξωσης. Μετά την έναρξη της διαδικασίας ο ενοικιαστής έχει άλλες 14 ημέρες να αποπληρώσει τις οφειλές του ώστε να τερματιστεί η  διαδικασία έξωσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δικαστής αποφασίζει εντός μερικών 24ωρων να εκδώσει διάταγμα έξωσης και μετά την έκδοση του διατάγματος ο ενοικιαστής θα έχει 90 ημέρες να παραδώσει το υποστατικό στον ιδιοκτήτη.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως έγιναν αποδεκτές οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ για επιμήκυνση της περιόδου χάριτος στους 3 μήνες, καθώς ο νέος νόμος επιφέρει δραστικές αλλαγές στις εξώσεις.

Περαιτέρω ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ διευκρίνισε ότι ο νόμος θα αφορά καινούργιες υποθέσεις και όχι αυτές που είναι καταχωρημένες στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων. Είπε ακόμα πως παρατείνοντας την περίοδο χάριτος στις 90 ημέρες δεν υποβαθμίζουμε την ανάγκη οι ενοικιαστές να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενσωματώθηκαν απαντήσεις σε αρκετούς προβληματισμούς που υπήρξαν και εισήχθησαν τροπολογίες ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των εξώσεων,  κατά τρόπο που ιδιοκτήτης με επίκληση της μη καταβολής ενοικίου να μπορεί να ανακτήσει το ακίνητο του.

Η κ. Ερωτοκρίτου διευκρίνισε πως η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μη συνεπείς ενοικιαστές.

Όπως διευκρινίστηκε από τους Βουλευτές μια διαδικασία που διαρκούσε μέχρι και 5 χρόνια τώρα θα ολοκληρώνεται μέσα σε 6 μήνες.