Λιβύη:Η Τουρκία στέλλει πολεμικά πλοία και οι δυνάμεις Χαφτάρ ενισχύσεις στην πρώτη γραμμή

Λίγες μόλις ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα και ενώ ο στρατάρχης Χαφτάρ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε εκεχειρία, το κλίμα στην περιοχή… παραμένει έκρυθμο, με το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει «κόκκινο».toyrkikesfregates

Την ώρα που ο στρατάρχης Χαφτάρ βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά συναντήσεων, τόσο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και δηλώνει «φιλειρηνιστής» στη Λιβύη μυρίζει μπαρούτι.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το οποία επικαλούνται μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λιβύης, η Τουρκία έχει ήδη στείλει πολεμικές ενισχύσεις στην περιοχή.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που ανήρτησε ο έγκυρος αιγύπτιος δημοσιογράφος, Mohamed Mansour, στο Twitter η Τουρκία έχει ήδη στείλει το αντι-αεροπορικό σύστημα KORKUT στην αεροπορική βάση της Μιτίγκα.

Όλα αυτά, ενώ λίγες ώρες πριν σύμφωνα με πληροφορίες  έγινε γνωστό πως στα ανοιχτά της Τρίπολης υπήρχαν δύο τουρκικές φρεγάτες και πλέον ενισχύεται η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με δύο πολεμικά πλοία και ένα πλοίο υποστήριξης.

Ενισχύονται και οι δυνάμεις Χαφτάρ

Την ίδια στιγμή και ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν φαίνεται να μένει με σταυρωμένα τα χέρια.

Σύμφωνα με τον ανεπίσημο λογαριασμό του  Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στο Τwitter, 25.000 στρατιώτες του Χαλίφα Χαφτάρ έχουν φτάσει τη Δυτική Λιβύη ως ενισχύσεις στην πρώτη γραμμή.

Αμφότερες οι πληροφορίες, τόσο για τα τουρκικά μαχητικά, όσο και για τους στρατιώτες του στρατάρχη Χαφτάρ στην περιοχή αμφισβητούνται, μιας και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Ωστόσο αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή λίγα μόλις 24ωρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία οι δυνάμεις που έχουν προσκληθεί θα προσπαθήσουν να πιέσουν για μια εκεχειρία.

Παρ’όλα αυτά, τη στιγμή που και οι δύο δυνάμεις προσερχόμενες στη Διάσκεψη κάνουν λόγο για κατάπαυση πυρός, φαίνεται πως επιχειρούν να… θωρακίσουν τα μετόπισθεν στην περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν εκ νέου.

Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από το… φιάσκο της Μόσχας, στην οποία τόσο ο επικεφαλής του  Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χαφτάρ όσο και ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), Φαγιέζ αλ Σάρατζ συναντήθηκαν για να… συμφωνήσουν την εκεχειρία. Ωστόσο ο πρώτος αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Πυρά» Ερντογάν κατά Χαφτάρ

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι στο Βερολίνο ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συμβιβαστεί.

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως εύχεται να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, διαφορετικά η Τουρκία «θα τα παρακολουθήσει αυτά».

Το νέο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων είχε ξεκινήσει από χθες, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

«Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη», όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο τρέχον έτος η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου τα τουρκικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν μια σταδιακή εξάπλωση στην Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν «συντονισμό και σταθερότητα» στη χώρα που έχει υποστεί καταστροφές από τον πόλεμο.