ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την προεδρία

Tην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου θα συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.1-482

Κατά τη δήλωσή του, στην οποία ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει θετική ψήφο στην κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη διαχείριση της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής από πλευράς του» και χαρακτηρίζοντας ως εσφαλμένη την απόφασή του να μην ανανεώσει τη θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κρατήσει μια στάση ευθύνης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το κόμμα του θα δώσει τη «δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη –όπως το Σύνταγμα ορίζει–  να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

«Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή αλλά μια συνειδητή επιλογή. Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας», κατέληξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κίνημα Αλλαγής

Θετική απόφαση για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, έλαβε και το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, μετά από σχετική εισήγηση της Προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά.

«Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μια γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος – ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό και θα έχει τη στήριξή μας», σημείωσε σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει 266 ψήφους, καθώς εκτός της ΝΔ, τη στηρίζει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη Βουλή την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.