Ο Χαφτάρ συμφώνησε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Al-Hadath επικαλούμενο πηγές στον LNA.5571615

Ο εκπρόσωπος του LNA Χαλίντ Αλ Μαχτζούμπ επιβεβαίωσε ότι ο Χαφτάρ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη.

«Με τη βοήθεια του Θεού… Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμετάσχουμε. Θα συμμετάσχει, αλλά δεν το έχουμε ανακοινώσει επίσημα» ανέφερε.

Τη Δευτέρα, ο Χαφτάρ συναντήθηκε με τον αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ στη Μόσχα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε ότι ο Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Χαφτάρ ήταν θετικός στην υπογραφή τελικής δήλωσης με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φάρατζ ωστόσο χρειαζόταν δύο ημέρες για εσωτερικές συζητήσεις.

Μετά την αποτυχία των συνομιλιών, η Γερμανία δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή. Εκτός από τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων πλευρών η Γερμανία έχει καλέσει εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στη Λιβύη αιφνιδιαστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ στη Λιβύη μεταβαίνει αιφνιδιαστικά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προσβλέποντας σε συνάντηση με τον Χαφτάρ.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Μάας σημείωσε ότι είναι «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη. Ο ίδιος τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ στη σημερινή του συνάντηση με τον Χάφταρ.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.