Οι ΗΠΑ απείλησαν ευρωπαϊκές χώρες με επιβολή δασμών κατά 25% στα αυτοκίνητα εάν δεν καταδίκαζαν τις ενέργειες του Ιράν

Με επιβολή δασμών κατά 25% στα αυτοκίνητα φέρεται να απείλησε τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ο Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν καταδίκαζαν τις ενέργειες του Ιράν.5842462

Η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απείλησε, την περασμένη εβδομάδα, ευρωπαϊκά κράτη πριν κατηγορήσουν επίσημα το Ιράν για παραβίαση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), που υπεγράφη το 2015 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post την Τετάρτη (15/01), Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ απείλησαν με επιβολή δασμών κατά 25% σε αυτοκίνητα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αν αρνούνταν να καταδικάσουν τις ενέργειες της Τεχεράνης και να προσφύγουν στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της συμφωνίας.

Έτσι, οι τρεις χώρες κατηγόρησαν επίσημα το Ιράν για παραβίαση της συμφωνίας, προκαλώντας μια εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να επαναφέρει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν, καταστρέφοντας έτσι τις συμφωνίες από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα.

Αξιωματούχος που επικαλείται η Washington Post, δήλωσε:

«Η συναίνεση των Ευρωπαίων σχετικά με την ανάγκη λογοδοσίας της Τεχεράνης άρχισε πριν από λίγες εβδομάδες και προήλθε από την κλιμακωτή συμπεριφορά του Ιράν και τις παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας».Δεν είναι σαφές εάν οι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν την ανακοίνωση εναντίον του Ιράν λόγω της απειλής των ΗΠΑ ή εάν τα συμφέροντα ευθυγραμμίστηκαν σε αυτή την περίπτωση.

Μια νέα υπερατλαντική σχέση

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει προηγουμένως δασμούς κατά της Ε.Ε. για να κερδίσει ευνοϊκές εμπορικές παραχωρήσεις, αλλά όχι για να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική.

Η πολιτική, ωστόσο, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τη γεωπολιτική, ιδίως μέσω ενός φακού «Πρώτα η Αμερική» και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει την οικονομική δύναμη για να αναδιοργανώσει την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία.

Η αντίθεσή του στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι η θέση που κατέχουν οι ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, χαρακτηρίζοντάς την ως «άδικη» για τις ΗΠΑ.

Η JCPOA υπογράφηκε και επικυρώθηκε το 2015 από τις ΗΠΑ, το Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.

Στόχος της συμφωνίας είναι να επιτραπεί -αλλά να περιοριστεί- το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνική πυρηνική ενέργεια και για άλλους ερευνητικούς σκοπούς, καθώς η Τεχεράνη συμφώνησε να καταργήσει το απόθεμα ουρανίου μεσαίου εμπλουτισμού και να μειώσει εκείνο του χαμηλού εμπλουτισμού κατά 98%.