Η ρωσική κυβέρνηση υπέβαλε σύσσωμη την παραίτηση της

Την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέχεια της ομιλίας του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.5938263

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μεντβέντεφ – μεταξύ άλλων – επεσήμανε ότι η πρωινή ομιλία του Πούτιν περιγράφει μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα.

«Αυτές οι αλλαγές, όταν υιοθετηθούν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως “σύνολο”» επεσήμανε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Οι αλλαγές, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα εφαρμοστούν στην «εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, καθώς και στη δικαστική εξουσία».

«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο την ευκαιρία να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Υπό αυτές τις περιστάσεις, πιστεύω ότι είναι σωστό, εφαρμόζοντας το Άρθρο 117 του Συντάγματος, η ρωσική κυβέρνηση – υπό την παρούσα σύνθεση – να παραιτηθεί»

Η αντίδραση του Πούτιν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μεντβέντεφ για τη «δουλειά» του, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Δεν δούλεψαν όλα, αλλά ποτέ δεν δουλεύουν όλα. Ελπίζω να σας δω σύντομα. Θα σας συναντήσω τον καθένα ξεχωριστά. Σας ζητώ να συνεχίσετε να εκπληρώνεται τα καθήκοντά σας έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».

Μόλις αυτό καταστεί πραγματικότητα, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει το νέο χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο προς τον πρόεδρο για ζητήματα ασφάλειας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει αυτή τη νέα θέση.

«Δεν επηρεάζονται οι προτεινόμενες αλλαγές»

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Πετρ Τολστόι, υποστήριξε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης δεν επηρεάζει τις προτεινόμενες αλλαγές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι οι σημερινές αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις πρωτοβουλίες (σ.σ. του Πούτιν), καθώς το προεδρικό μήνυμα αποτελεί μια απευθείας έκκληση προς όλα τα όργανα εξουσίας. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό»

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος Πούτιν, από το βήμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, παρουσίασε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ρωσικό Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών, αλλά και στην ενίσχυση των εξουσιών του ρωσικού Κοινοβουλίου – ιδίως ως προς τον διορισμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Πούτιν, παράλληλα, πρότεινε την απαγόρευση κατοχής των αξιωμάτων του βουλευτή, του κυβερνήτη, του πρωθυπουργού κ.α., από πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα ή από πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, τέλος, προβλέπουν ότι η ρωσική νομοθεσία υπερτερεί της διεθνούς νομοθεσίας σε περιπτώσεις αντικρουόμενων διατάξεων. Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέκρινε την πραγματοποίηση ψηφοφορίας για την επικύρωση των παραπάνω αλλαγών στο Σύνταγμα.

Ο Πούτιν επέλεξε τον Μεντβέντεφ για τον αξίωμα του πρωθυπουργού τον Μάιο του 2012, ενώ τον διόρισε εκ νέου στην ίδια θέση το 2018, μετά την έναρξη της τέταρτης διαδοχικής προεδρικής του θητείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεντβέντεφ διατέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, διάστημα κατά το οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατείχε το πρωθυπουργικό αξίωμα.

 

Οι αναφορές Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση

Στην ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση ο Πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε ψηφοφορία για τροποποιήσεις στο σύνταγμα της Ρωσίας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα, αλλά   για ορισμένες αλλαγές στο υφιστάμενο.

Δήλωσε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το όριο για μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες στο προεδρικό αξίωμα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό είναι ένα «κύριο» ζήτημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να απαγορευτεί σε Ρώσους βουλευτές, πρωθυπουργούς, κυβερνήτες και άλλους σημαντικούς αξιωματούχους να αποκτήσουν ξένη ιθαγένεια ή άδεια παραμονής.

Πρότεινε επίσης τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα την ενίσχυση της εξουσίας του κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η βασική ιδέα είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να απορρίπτει τους υποψηφίους που επέλεξε το κοινοβούλιο.

Επιπλέον, πρότεινε ο πρωθυπουργός να εγκρίνεται από τη Δούμα, δηλαδή τη ρωσική κάτω Βουλή.

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει μια «ισχυρή προεδρική δημοκρατία», με τον πρόεδρο να έχει το δικαίωμα να απολύει τον πρωθυπουργό και τους αναπληρωτές του, παραμένοντας επικεφαλής του στρατού και ασκώντας μεγάλο έλεγχο στη δικαιοσύνη.

Ο Πούτιν είπε, ακόμη, ότι το Σύνταγμα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των διεθνών νόμων, όταν αντιβαίνουν στη ρωσική νομοθεσία.

Για την παγκόσμια ασφάλεια και τις αμυντικές ικανότητες της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι τα πέντε κράτη που νόμιμα κατέχουν πυρηνικά όπλα είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι οι αμυντικές δυνατότητες της Ρωσίας διασφαλίζονται για τα επόμενα χρόνια.

Η Ρωσία «έλαβε μέτρα για την έγκαιρη ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Για πρώτη φορά στην ιστορία των πυρηνικών όπλων, δεν είμαστε στο κατόπι κανενός. Αντίθετα, άλλες χώρες δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει όπλα που διαθέτει η Ρωσία. Οι αμυντικές ικανότητες της Ρωσίας διασφαλίζονται για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Πούτιν.