Η Κομισιόν ξεκινά διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους για δίκαιους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ


Διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους   σχετικά με το θέμα των δίκαιων κατώτατων μισθών για τους εργαζομένους στην ΕΕ, ξεκινά σήμερα η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Νίκολα Σμίντ από το Στρασβούργο.imagew

Συγκεκριμένα η Κομισιόν κηρύσσει σήμερα την έναρξη του πρώτου σταδίου της διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις και τις συνδικαλιστικές ενώσεις, με αντικείμενο έναν δίκαιο κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους στην ΕΕ και δηλώνει έτοιμη να ακούσει τις διάφορες απόψεις: “επιθυμούμε να ρωτήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους αν θεωρούν ότι πρέπει να αναληφθεί ενωσιακή δράση και, στην περίπτωση αυτή, αν επιθυμούν να αποτελέσει αντικείμενο μεταξύ τους διαπραγμάτευσης”.

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση δεν θα οδηγήσει σε ενιαίο κατώτατο μισθός για όλους στην ΕΕ. “Κάθε δυνητική πρόταση θα αντικατοπτρίζει τις εθνικές παραδόσεις, είτε πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις είτε για νομικές προβλέψεις. Ορισμένες χώρες εφαρμόζουν ήδη άριστα συστήματα”, αναφέρει.

“Η Κομισιόν επιθυμεί να διασφαλίσει ότι όλα τα συστήματα είναι κατάλληλα, διαθέτουν επαρκή κάλυψη, περιλαμβάνουν ολοκληρωμένη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, και διαθέτουν έναν προσήκοντα μηχανισμό επικαιροποίησης”, όπως τονίζεται.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο αριθμός των απασχολούμενων στην ΕΕ παραμένει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, όμως “πολλοί εργαζόμενοι όμως συνεχίζουν να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην”.

“Η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βούλησή της να μεριμνήσει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στην Ένωση να διαθέτουν έναν δίκαιο κατώτατο μισθό που να τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια όπου κι αν ζουν’’, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν αναγνωρίζει προκλήσεις όπως η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, η ψηφιοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές και επιθυμεί να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες και σε συνδυασμό με την στρατηγική για την μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι “οι πράξεις που δημοσιεύονται σήμερα εδράζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως διακηρύχθηκε από τα θεσμικά όργανα και τους ηγέτες της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2017” και  καλεί όλες τις χώρες, τις περιφέρειες και τους εταίρους της ΕΕ να παρουσιάσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός, καθώς και τα σχέδιά τους για την επίτευξη των στόχων του πυλώνα.

“Οι εισηγήσεις τους θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δράσης του 2021, το οποίο θα συνθέσει όλες τις εισηγήσεις, και θα υποβληθεί προς έγκριση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο”, ανακοίνωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάμεσα στις κύριες δράσεις για το 2020, εκτός από τους δίκαιους κατώτατους μισθούς για τους εργαζομένους στην ΕΕ περιλαμβάνονται:

– Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των φύλων και δεσμευτικά μέτρα για την διαφάνεια των αποδοχών
– Η επικαιροποίηση του θεματολογίου δεξιοτήτων για την Ευρώπη
– Η επικαιροποίηση της Εγγύησης για τη Νεολαία
– Η διοργάνωση συνόδου για την εργασία σε πλατφόρμες
– Μια πράσινη βίβλος για τη γήρανση
– Μια στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία
– Μια δημογραφική έκθεση
– Ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης ανεργίας