“Έφυγε” η γνωστή ηθοποιός Λίνα Ζένιου Παπά

«Έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 4 Ιανουαρίου η γνωστή Κύπρια ηθοποιός Λίνα Ζένιου Παπά.Η αείμνηστη Λίνα πήρε μέρος σε αμέτρητες  θεατρικές παραστάσεις, πρωταγωνίστησε σε κυπριώτικα σκετς της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Σημαντική  ήταν η προσφορά της στο παιδικό δημιουργικό θέατρο ιδρύοντας και διευθύνοντας το παιδικό θεατρικό εργαστήρι «Λίνας Ζένιου Παπά». Υπηρέτησε επίσης το κυπριακό θέατρο μέσα από διάφορους θεατρικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.cache_728x3000_Analog_medium_851795_6837_612020

Η Λίνα Ζένιου Παπά, ήταν θυγατέρα  της μεγάλης αγωνίστριας του Λαϊκού Κινήματος της Αριστεράς Κυριακούς Παυλάκη η οποία ήταν γνωστή για τη δράση της σε μεγάλους απεργιακούς αγώνες. Ο πατέρας της επίσης γνωστός για τη δράση του κατά της αποικιοκρατίας υπήρξε εκ των θεμελιωτών του συνδικαλιστικού κινήματος ΠΣΕ-ΠΕΟ.. Η Λίνα Ζένιου Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Ήταν διπλωματούχος ηθοποιός, απόφοιτος του «Ανώτερου Ινστιτούτου Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης» της Μόσχας και κάτοχος “Master of dramatic Arts”. Είχε σπουδές χορογραφίας και σκηνοθεσίας και εξειδικεύτηκε στο δημιουργικό θέατρο.Το 1975 ίδρυσε «Το Μικρό Θέατρο Λίνας Ζένιου Παπά». Από τότε δίδασκε το θέατρο σε παιδιά νέους και έφηβους με τη μέθοδο του δημιουργικού θεάτρου. Με τα παιδιά και τους έφηβους μέλη του Μικρού Θεάτρου ανέβαζε στη σκηνή θεατρικές παραστάσεις, με ιδιαίτερη επιτυχία, με διαλεχτά έργα σπουδαίων συγγραφέων, όπως και με δικά της θεατρικά έργα. Όλα τα έσοδα από τις παραστάσεις δίνονταν πάντοτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Από το 1983–1994 υπήρξε υπεύθυνη του Θεατρικού Ομίλου της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Παιδείας. Πάνω στη σκηνή της βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν από τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου έργα όλων των Κυπρίων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας υπό τη δική της διδασκαλία και σκηνοθεσία.

Το 1990 με εισήγηση της στο Υπουργείο Παιδείας, δημιούργησε και διηύθυνε θεατρικά εργαστήρια δημιουργικού θεάτρου με παιδιά των ανώτερων τάξεων όλων των δημοτικών σχολείων της μείζονος Λευκωσίας.

Το 1991 και για πέντε χρόνια δίδαξε το θέατρο σε φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του Intercollege στη Λευκωσία.

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις στον ΘΟΚ, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Παιδική Σκηνή. Έλαβε επίσης μέρος σε παραστάσεις του ελεύθερου θεάτρου.

Στην τηλεόραση του ΡΙΚ συμμετείχε σε σπουδαίες παραγωγές θεατρικών έργων, καθώς και σε γνωστές και επιτυχημένες Κυπριακές σειρές. Συνεργάστηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό «Ο ΛΟΓΟΣ» (σημερινό TV ONE) σε αξιόλογες σειρές. Στον ίδιο σταθμό επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε το παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Παρέα με τη ΣΟΛ–ΦΑ–ΜΙ» στο οποίο λάμβαναν μέρος όλα τα παιδιά μέλη του ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Λίνας Ζένιου Παπά καθώς και επαγγελματίες ηθοποιοί. Συνεργάστηκε με το BBC και πήρε μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες.

Έλαβε τιμητικές διακρίσεις για τη συνολική προσφορά της στο Θέατρο από: «Δήμο Λευκάρων», «Όμιλο Φίλων Θεάτρου», «Κάνε μια ευχή» (Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις), «Πολιτιστική Επιτροπή ΔΗΚΟ», «Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου», «Πολιτιστική Επιτροπή Κοινότητας Κιτίου», κ.ά.

Η κηδεία θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στις 3.15μ.μ. από τον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να γίνουν εισφορές στο Ίδρυμα «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».

Συλλυπητήρια

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο της ηθοποιού Λίνας Ζένιου Παπά «της οποίας η προσφορά στο Κυπριακό  Θέατρο είναι αναντίρρητα πολυδιάστατη και πολυσχιδής».

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στην οικογένεια της καταξιωμένης ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και δασκάλας θεάτρου. «Η Λίνα Ζένιου Παπά κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού και την αναγνώριση της πολιτείας, για την πλούσια δράση και την μεγάλη της προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Φεύγοντας για το ταξίδι στην αιωνιότητα, η Λίνα Ζένιου Παπά, αφήνει ως παρακαταθήκη ένα σπουδαίο πολιτιστικό έργο» προστίθεται.

Η κλαδική οργάνωση καλλιτεχνών Θεάτρου Σηδηκεκ ΠΕΟ εκφράζει τη λύπη της και αποχαιρετά την καλλιτέχνη του Θεάτρου. Επίσης, η Διοίκηση, η διεύθυνση και το προσωπικό του ΡΙΚ εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας.