Στρατό στη Λιβύη στέλλει η Τουρκία-πράσινο φως από τη Βουλή

 

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη με ψήφους 325 υπέρ, ενώ 184 βουλευτές καταψήφισαν το αίτημα.5487498

Το σχετικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε στην τουρκική βουλή στο τέλος Δεκεμβρίου. Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε κάνει γνωστό ότι θα ζητούσε την έγκρισή της μετά το αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στη Λιβύη για υποστήριξη.

Οπως μεταδίδει με έκτακτη ενημέρωση το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το κοινοβούλιο επικύρωσε την πρόταση με την οποία  εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία βέβαια ήταν αναμενόμενη καθώς το κόμμα του Ερντογάν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον τούρκο πρόεδρο να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του περί στρατιωτικής στήριξης στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ κατά παράβαση βέβαια του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ και παρά τα αυστηρά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.

Η τελευταία έχει εκφράσει σε κάθε τόνο την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προκρίνοντας ειρηνική επίλυση της κρίσης στην περιοχή.

Ενδεικτικές της ανησυχίας και του προβληματισμού που υπάρχει μάλιστα είναι οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες κορυφαίων ηγετών με φόντο τη Λιβύη. Παράλληλα, η δημόσια αρνητική στάση που έχουν εκφράσει το Κρεμλίνο και η Ουάσινγκτον απέναντι στις ενέργειες της Άγκυρας, καθώς και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι, ο οποίος μεταξύ άλλων συγκάλεσε εκτάκτως τον Αραβικό Σύνδεσμο καταγγέλλοντας τα σχέδια Ερντογάν στη Λιβύη, αποκαλύπτουν πώς διαμορφώνεται η διεθνής κατάσταση.

Όλοι οι μεγάλοι παίκτες δείχνουν να προτάσσουν την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος με ειρηνικό τρόπο και χωρίς την επέμβαση τρίτων χωρών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν είχε επιβεβαιώσει ότι η χώρα είχε λάβει αίτημα για στρατιωτική στήριξη από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα «τιμήσει αυτήν τη συμφωνία».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου και αφορά τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ιδιαίτερα από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το «ναι» του τουρκικού κοινοβουλίου έρχεται λιγότερο από δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Η ελληνική πλευρά με το που ανακοινώθηκε η υπογραφή της συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας βρίσκεται σε διπλωματικό πυρετό προκειμένου να μην ισχύσει η συμφωνία την οποία χαρακτηρίζει ως απολύτως αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά της συμφωνίας έχει ταχθεί και ο ΟΗΕ με τον ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ να σημειώνει ότι τα μνημόνια συνεννόησης των δύο χωρών αποτελούν «ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης» στη Λιβύη.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει ότι η χώρα θα παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου με στόχο την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Όπως εξήγησε, τα εν λόγω οικόπεδα βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιγράφεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.