Η Ελλάδα πενθεί την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου

Η Ελλάδα πενθεί την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου.Ο εμβληματικός καλλιτέχνης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Metropolitan και απεβίωσε λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής.

Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, θα τελεστεί η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του εκλιπόντος.MIKJROYTSIKO-e1577560107669

«Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ’ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ’ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει» είχε γράψει ο Θάνος Μικρούτσικος στο Facebook στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο μουσικοσυνθέτης από το 2017 είχε υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων και επεμβάσεων σε Ελλάδα και Βρετανία, χωρίς να χάνει την ελπίδα του.

«Δεν θα με νικήσει, θα το νικήσω εγώ», συνήθιζε να λέει.

Ωστόσο, ο Θάνος Μικρούτσικος δεν σταμάτησε, μεταξύ των χειρουργείων και των θεραπειών,  να δίνει συναυλίες μέχρι που οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν.

Πρόφτασε εντούτοις να δώσει δυο τελευταίες αξέχαστες συναυλίες το καλοκαίρι στο κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών, δυο συναυλίες αφιερωμένες στην ποίηση του Καββαδία, το έργο που σημάδεψε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την μουσική  διαδρομή του.

Μάλιστα ο ίδιος, στις 21 Δεκεμβρίου έκανε μια σημαντική και συγκινητική έκκληση εν όψει των γιορτών, μέσα από το νοσοκομείο.

«Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες» είχε γράψει στα social media, η πρόκειται μάλιστα για την τελευταία του ανάρτηση.maxresdefault-1-1-1024x576

Εκτός αυτού, ο Θάνος Μικρούτσικος είχε προχωρήσει και σε μία συγκλονιστική εξομολόγηση μέσα από το νοσοκομείο.

Από την πρώτη στιγμή που ο σπουδαίος μας μουσικοσυνθέτης είχε αποκαλύψει άλλωστε το πρόβλημα της υγείας του και ποτέ δεν σταμάτησε να παραδίδει μαθήματα θάρρους με τη στάση και τις δηλώσεις του τόσο πάνω όσο και κάτω από τη σκηνή.

Αυτό ακριβώς έπραξε και το απόγευμα της Κυριακής, 8 Δεκεμβρίου, όπου τότε ενημέρωνε τους  θαυμαστές και φίλους για την κατάσταση της υγείας του μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

Το συγκλονιστικό μήνυμά του

«Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».

Η ανάρτηση του δημιουργού έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες σχόλια, μεταξύ αυτών και αρκετών ερμηνευτών όπως η απάντηση της Τάνιας Τσανακλίδου η οποία αναφέρει «Σ´αγαπω και σε τιμώ.Και πιο πολύ σε θαυμάζω»

 Τεράστια η παρακαταθήκη που αφήνει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του One Channel Ελλάδος , το Σάββατο το βράδυ για το σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και την παρακαταθήκη που άφησε στα imageπολιτιστικά δρώμενα του τόπου.«Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένα πολύ μεγάλος συνθέτης, ένας μεγάλος δημιουργός, με προσωπικό ήχο και ύφος στις δουλειές του. Ήταν μέσα στους καλύτερους Έλληνες δημιουργούς των τελευταίων ετών. Μια ελπίδα να υπάρξει καλύτερο τραγούδι, ένας άψογος συνεργάτης. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πώς αυτός ο άνθρωπος πέθανε. Ήταν τόσο κινητικός, τόσος ζωηρός, απλόχερος στους συνεργάτες του. Ότι και να πω είναι λίγο» λέει ο ερμηνευτής.

«Τον είδα στο νοσοκομείο πριν μια εβδομάδα. Μιλήσαμε. Ήθελα να ξαναπάω, αλλά έπεσε σε κώμα και δεν μπόρεσα» εξηγεί.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Θάνο γιατί μου έδωσε ίσως το μεγαλύτερο τραγούδι του αιώνα, την Πιρόγα» λέει με σπασμένη φωνή ο Μανώλης Μητσιάς.

«Έζησα κοντά του πολύ καλές στιγμές, καλλιτεχνικές, επαγγελματικές, έμαθα πολλά πράγματα από το Θάνο» τονίζει και αναφέρεται σε χαρακτηριστικά που διέκριναν τον εκλιπόντα.

«Θυμάμαι την ενέργεια που είχε ως άνθρωπος και δημιουργός. Ήταν απλόχερος στις συνεργασίες του. Ήταν μοναδικός. Έντιμος, με ταλέντο. Όλα όσα χαρακτηρίζουν έναν μεγάλο δημιουργό» καταλήγει.