Διαμαρτυρία κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών


«Όχι στο νέο έγκλημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» και «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» ήταν κάποια από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν όσοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Τραπεζών, στη Λευκωσία, για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.imagew

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε το Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων με τη στήριξή της Κοινωνικής  Συμμαχίας «Στέγη για Όλους».

Η συντονίστρια του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων στη Λάρνακα, Ευγενία Μωυσέως, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν θα αλλάξει κάτι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Να πληροφορήσουμε τον κόσμο ότι θα αλλάξει άρδην η κατάσταση».

Η κα. Μωυσέως έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας για να αναφέρει ότι μετά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη χώρα, ο αριθμός των πλειστηριασμών αυξήθηκε από 70 σε 1000 την εβδομάδα «χωρίς να μπορούν να σταματήσουν ούτε ένα».

Είπε ότι αν υπάρξουν οι ίδιοι ρυθμοί και στην Κύπρο «πριν το τέλος του χειμώνα θεωρώ ότι η μισή Κύπρος θα είναι χωρίς σπίτι»

Πρόκειται, είπε, «για μια πολύ αρνητική εξέλιξη για πολλούς λόγους. Πρώτο, δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος πλειοδοτεί το σπίτι σου.  Είναι ένα νούμερο. Ποιος είναι πίσω από το νούμερο; Είναι ιδιώτης, είναι τραπεζικός υπάλληλος, είναι πολιτικός;».

Είπε επίσης ότι «δεν μπορείς να εξαγοράσεις το σπίτι σου γιατί πρέπει να έχεις την έγκριση της τράπεζας έστω και αν βρεις το ποσό το οποίο απαιτεί η ίδια η τράπεζα. Θα πάει στον πιο ψηλό προσφοριοδότη».

Όπως ανέφερε, «είναι μια απρόσωπη κατάσταση, το έχουν κάμει γιατί εμείς έχουμε σταματήσει αρκετές εκποιήσεις», προσθέτοντας ότι «με τους νόμους που έχουν ψηφίσει έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα του κόσμου να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη».

Είπε ότι «με την αναστολή της εκποίησης(ο ιδιοκτήτης) κέρδιζε χρόνο ώστε να μπορεί να συζητήσει με την τράπεζα για να βρει μια λύση. Έχει άνθρωπο που προσπαθεί εδώ και 3 χρόνια να βρει λύση με την τράπεζα. Κάτι πρέπει να γίνει. Οι εκποιήσεις δεν είναι λύση. Οι εκποιήσεις θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα από τη στιγμή που δεν υπάρχει και στεγαστική πολιτική από την Κυβέρνηση».

«Εγώ θέλω κάποιον από όλους αυτούς που ψήφισαν τούτους τους νόμους να μας πει όλος αυτός ο κόσμος που θα πάει να μείνει;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας τη θέση ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ακόμη ένα έγκλημα ενάντια στην κοινωνία όσο και να θέλουν να εφησυχάσουν την κοινή γνώμη».

Το στέλεχος του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων στη Λευκωσία, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε, σε δηλώσεις του, τη διαμαρτυρία των συγκεντρωμένων κατά της χρήσης του όπλου των πλειστηριασμών όσον αφορά στην πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη.

Εξέφρασε επίσης τους φόβους του Κινήματος ότι ο η δημιουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον Σύνδεσμο των Τραπεζών θα οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς και μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Βάκης Χαραλάμπους ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι ενώ κάποιοι αυτή την περίοδο απολαμβάνουν τη θαλπωρή των Χριστουγέννων «αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονται κάτω από την απειλή της εκποίησης της περιουσίας τους και χωρίς κοινωνική προστασία».

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι τα θύματα είναι οι δανειολήπτες και τα ευάλωτα στρώματα του λαού μας και ο θύτης είναι η πολιτική ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη και  ΔΗΚΟ που «επιταχύνουν τις εκποιήσεις και διευκολύνουν τις τράπεζες».

«Στο τέλος της ημέρας τα διλήμματα είναι ψεύτικα: Είτε η εκποίηση βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου είτε αυτή βρίσκεται πίσω από τον υπολογιστή», κατέληξε.