Απο 13 -15 Ιανουαρίου οι εγγραφές παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Οι εγγραφές παιδιών για τη σχολική χρονιά 2020-2021, στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και σε όλες τις τάξεις των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, θα πραγματοποιηθούν από τις 13 μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2020, αναφέρει η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).imagew

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν μέσα σε αυτή την περίοδο και δεν θα υπάρξει νέα περίοδος εγγραφών.

Όσα παιδιά δεν εγγραφούν κατά την πιο πάνω περίοδο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας, το οποίο θα αποφασίσει για την εγγραφή τους στο πλησιέστερο σχολείο στο οποίο θα υπάρχει κενή θέση.

Τα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (ΕΟΣ) έχουν υποχρεωτική φοίτηση μέχρι τις 15:05 ή μέχρι τις 16:00 (εκτός Τετάρτης όπου ισχύει το ωράριο 7:45 μέχρι 13:05). Ισχύει ένα μόνο ωράριο αποχώρησης και όσα παιδιά δεν μπορούν να το τηρήσουν, θα πρέπει να αιτηθούν εγγραφή/μετεγγραφή σε άλλο σχολείο, κατά την περίοδο των  εγγραφών/ μετεγγραφών (13-15 Ιανουαρίου 2020).

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλα τα παιδιά, οποιασδήποτε εθνικότητας, που διαμένουν στην Κύπρο, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη παραμονή των γονέων/κηδεμόνων τους στη χώρα.

Δεκτά για εγγραφή στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση είναι τα παιδιά που συμπληρώνουν τα 4 χρόνια και 8 μήνες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή όσα γεννήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Δεκτά για εγγραφή στην Προδημοτική τάξη είναι τα παιδιά που συμπληρώνουν τα 5 χρόνια πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή όσα γεννήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2014 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015.

Δεκτά για εγγραφή στην Α΄ τάξη είναι τα παιδιά που συμπληρώνουν τα 5 χρόνια και 10 μήνες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή όσα γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2014.

Η φοίτηση στην Υποχρεωτική Δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση (48/12 χρονών και άνω) είναι δωρεάν.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εγγραφούν είτε σε Δημόσιο, είτε σε Κοινοτικό, είτε σε Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο εγκεκριμένο από το ΥΠΠΑΝ.

Κατάλογοι των Κοινοτικών και των εγκεκριμένων Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΝ (http://www.moec.gov.cy/dde/katalogoi_sxoleion.html).

Αιτήσεις εγγραφών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία μπορούν να υποβάλουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας (3-48/12 χρονών), δηλαδή όσα παιδιά γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2017.  Η υποβολή αίτησης μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε νηπιαγωγείο.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα εξασφαλίσουν θέση, νοουμένου ότι παραμένουν κενές θέσεις μετά την εγγραφή των παιδιών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Για τη φοίτησή τους, τα παιδιά ηλικίας 3–48/12 χρονών καταβάλλουν μηνιαία δίδακτρα.

Οι εγγραφές γίνονται με βάση την εκπαιδευτική περιφέρεια στην οποία ανήκει η κατοικία των παιδιών.

Οι αναθεωρημένες εκπαιδευτικές περιφέρειες για τη σχολική χρονιά 2020-2021 θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο (http://www.moec.gov.cy/dde/ekpaideftikes-perifereies.html), πριν από την περίοδο των εγγραφών (τέλη Δεκεμβρίου 2019).

Τα απαραίτητα πιστοποιητικά και έντυπα για την εγγραφή όλων των παιδιών μπορούν να εξασφαλιστούν από την ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΝ (http://www.moec.gov.cy/dde/entipa.html) ή από τα οικεία Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας ή από τα σχολεία.

Αιτήσεις για μετεγγραφή θα υποβάλλονται στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας κατά το τριήμερο των εγγραφών, δηλαδή, 13-15 Ιανουαρίου 2020.

Το σχετικό έντυπο (ΔΔΕ33) μπορεί να εξασφαλιστεί από την ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΝ (http://www.moec.gov.cy/dde/entipa.html) ή από τα οικεία Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας ή από τα σχολεία.