Ο Ερντογάν απειλεί με αναγνώριση ως γενοκτονίας των ιθαγενών της Αμερικής

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να περνά στην αντεπίθεση και να απειλεί με αναγνώριση ως γενοκτονίας των ιθαγενών της Αμερικής τις μαζικές δολοφονίες κατά την αποικιοκρατική περίοδο, ύστερα από την κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο με τους Αρμένιους από τους Οθωμανούς.4345312

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στο A Haber:

«Πρέπει να αντιταχθούμε σ’ εσάς με την ανάληψη τέτοιων αποφάσεων στο κοινοβούλιο. Και αυτό θα κάνουμε. Μπορούμε να μιλάμε για την Αμερική χωρίς να αναφέρουμε τους Ινδιάνους; Είναι μια επαίσχυντη στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ».Γερουσία ψήφισε ομόφωνα, την περασμένη Πέμπτη, την έγκριση ψηφίσματος που ονομάζει τις μαζικές δολοφονίες περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως γενοκτονία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει 567 ινδιάνικες εθνότητες σε 33 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 229 στην Αλάσκα.

Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Βόρειας Αμερικής είχαν βιώσει γενοκτονία, ακόμη και σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις όπως η σφαγή του Σαντ Κρικ.