Αρχαίοι βράχοι στη Γροιλανδία ισως ρίξουν φως στα δεδομένα για το μαγνητικό πεδίο της Γης

Η ερευνητική αποστολή υπό την Κλερ Νίκολς,  στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Κέιμπριτζ, ανακάλυψε βράχους στη Γροιλανδία που περιέχουν στοιχεία σιδήρου ηλικίας 3,7 δισεκατομμυρίων ετών και μπορούν να ρίξουν φως στα δεδομένα για το μαγνητικό πεδίο της Γης.1866081

Σύμφωνα με το «Nature», οι επιστήμονες μελέτησαν βράχους από τη βόρεια περιοχή της Ισούα, καθώς έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τις γεωλογικές δυνάμεις που κάνουν τους σχηματισμούς να χάσουν το μαγνητισμό τους.

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εκτελέσει διάφορες δοκιμές για να αποδείξουν ότι το σήμα, το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνει την ηλικία του μαγνητικού πεδίου της Γης, προήλθε δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Μέχρι τώρα, τα παλαιότερα γνωστά στοιχεία για την ηλικία του μαγνητικού πεδίου είναι οι νοτιοαφρικανικοί βράχοι που έχουν υπολογιστεί μέχρι σήμερα σε 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, η υπόθεση της Νίκολς σχετικά με την ηλικία του μαγνητικού πεδίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Από την πλευρά του, ο γεωλόγος Νίκολας Σουόνσον-Χάισελ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας προτείνει οι ερευνητές να συγκρίνουν τα εν λόγω βράχια από τη Γροιλανδία με εκείνα από τμήματα της βορειοανατολικής Βόρειας Αμερικής, τα οποία αποκόπηκαν από το νησί εδώ και πολύ καιρό.

Κάποιοι, όμως, είναι σκεπτικοί για τα ευρήματα της Νίκολς.

Ο ερευνητής Τζον Ταρντούνο του Πανεπιστημίου του Ροτσέστερ δήλωσε στο «Nature»:

«Θα ήθελα να είναι αλήθεια, αλλά θα ήθελα να δω περισσότερα».

Η ομάδα του έκανε έναν ακόμα πιο τολμηρό ισχυρισμό πριν από αρκετά χρόνια, λέγοντας ότι οι κρύσταλλοι ζιρκονίου από την Αυστραλία περιείχαν σημάδια ότι το μαγνητικό πεδίο είναι ηλικίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, αλλά αργότερα αμφισβητήθηκε αυτό.

Σύμφωνα με μερικούς, δεν μπορούσαν να έχουν ακριβή ημερομηνία.