ΓΓ ΑΚΕΛ : Ο έντιμος συμβιβασμός ο μόνος δρόμος για να έχει η πατρίδα μας προοπτική

 

Ο μόνος δρόμος για να έχει η πατρίδα μας προοπτική  και μέλλον είναιπρονοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως σήμερα, οι δύο ηγέτες πρέπει να συμπεριφερθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ν` αναλάβουν πρωτοβουλίες και να απευθυνθούν στο λαό με ειλικρίνεια.imagew

Σε ομιλία του στο  μνημόσυνό του δολοφονηθέντος από την ΕΟΚΑ Β`,  Αντώνη Ανδρονίκου, που τελέστηκε στην εκκλησία Αρχ. Μιχαήλ, στην Παρεκκλησιά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο μόνος δρόμος για να έχει η πατρίδα μας προοπτική  και μέλλον είναι ο έντιμος συμβιβασμός που προνοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

“Δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ούτε με την κατοχή, ούτε με τον ιμπεριαλισμό”, είπε και πρόσθεσε ότι “αυτό που επιδιώκουμε είναι έντιμος συμβιβασμός με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας”.

Θέλουμε, συνέχισε, οι επόμενες γενιές να ζήσουν στην χώρα μας ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους και υπογράμμισε ότι “η Κύπρος θα σωθεί αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε λύση  που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή, λύση ΔΔΟ στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων πολιτών”.

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του, αποτιμά θετικά το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο ο στόχος λύσης επαναβεβαιώθηκε και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

“Επίσης θετικά αποτιμούμε το γεγονός ότι η βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι συνομιλίες, οι όροι αναφοράς, θα αποτελούνται από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις τις οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ης του Ιούνη”, συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, υπέδειξε, ότι “όλα αυτά είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους φλέρταραν με άλλες ιδέες και άλλους δρόμους” και εξέφρασε τη θέση πως “χάθηκαν δυόμιση πολύτιμα χρόνια από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα”.

Διαμήνυσε δε ότι, τώρα οι δύο ηγέτες πρέπει να συμπεριφερθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ν` αναλάβουν πρωτοβουλίες και να απευθυνθούν στο λαό με ειλικρίνεια και πως “ο κόσμος έχει κουραστεί να απογοητεύεται, έχει απελπιστεί να περιμένει”.

Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  Τουρκία έχει συγκεκριμένο στόχο, να επιτύχει τη διχοτόμηση της Κύπρου και ότι, ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου.

“Ο δικός μας στόχος είναι να ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς και αυτό θα το πετύχουμε μόνο όταν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου”, είπε και πρόσθεσε πως, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους και στη διεθνή κοινότητα, ότι η ευθύνη δεν θα βαραίνει εμάς αλλά αποκλειστικά την Τουρκία.

Λέγοντας ότι ο δρόμος θα είναι πολύ δύσκολος και δεν θα είναι “στρωμένος με ροδοπέταλα”, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, καθαρό μυαλό, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο στόχο, και ότι είναι, όμως, ένας δρόμος που απαιτείται να βαδίσουμε αν θέλουμε να δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας.

Αναφερόμενος στη θυσία του Αντώνη Ανδρονίκου, είπε πως οι δολοφόνοι του, μπορεί να μην δικάστηκαν ποτέ, “καταδικάστηκαν όμως από το θρήνο των χαροκαμένων μανάδων, από την οργή αυτών που έμειναν πίσω και ήπιαν το πικρό ποτήρι του πολέμου και της προσφυγιάς”.

“Είναι μέχρι σήμερα καταδικασμένοι στη συνείδηση κάθε κύπριου πατριώτη που κοιτάζοντας τον Πενταδάχτυλο μονολογεί ανάθεμα τους αίτιους, είναι μέχρι σήμερα καταδικασμένοι στη συνείδηση μας την ώρα που οι αγνοούμενοι μας επιστρέφουν ως λείψανα μέσα σε κουτάκι”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.