Βουλή:Περιορίζονται σε δύο οι θητείες του Προέδρου

 Μειώνεται το κατώτατο όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Βουλευτή από τα 25 έτη   στο 21ο έτος ηλικίας.

 

Η Ολομέλεια της Βουλής με οριακές ψήφους, 38 υπέρ, 12 κατά και μία αποχή τροποποίησε το Σύνταγμα περιορίζοντας τις θητείες του Πρόεδρου και Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο θητείες. Επίσης η Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα, ομόφωνα, μειώνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Βουλευτή από τα 25 έτη της ηλικίας στο 21ο έτος ηλικίας.imagew

Η τροποποίηση του Συντάγματος για τις θητείες του Προέδρου έγινε όπως διαλάμβαναν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, δηλαδή ότι Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος δεν μπορούν να υπηρετήσουν περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες. Το νομοσχέδιο όπως είχε κατατεθεί στη Βουλή περιλάμβανε περιορισμό και στις θητείες των Βουλευτών, αλλά η Κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη για τις θητείες των Βουλευτών.

Για τον περιορισμό των θητειών των Βουλευτών σε δύο κατέθεσε πρόταση νόμου ο Πρόεδρος  της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας που καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Επί της πρότασης νόμου Λιλλήκα κατατέθηκαν δύο τροπολογίες από το ΑΚΕΛ που επίσης καταψηφίστηκαν. Η μία προνοούσε τις θητείες του Βουλευτή σε 3 αθροιζόμενες θητείες και η άλλη την εξαίρεση από τον περιορισμών στις θητείες των αρχηγών των κομμάτων ή των επικεφαλής των ψηφοδελτίων.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε πως μετά από μελέτη τη Επιτροπής Νομικών φάνηκε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καθορίζει το εκλέγειν και εκλέγεσθαι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ωστόσο δίνεται στα κράτη ευρεία ευχέρεια να θέτουν σιωπηρούς περιορισμούς. Η κ. Γεωργίου παρατήρησε ότι χώρες με προεδρικό σύστημα χωρίς περιορισμούς στις θητείες είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και Κύπρος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι το κόμμα του ρύθμισε τα του οίκου του σε ό,τι αφορά τις θητείες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η Βουλή έχει 2016 ανανεώθηκε κατά 50% και πρόσθεσε ότι η ανανέωση επέρχεται από την κριτική σκέψη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον περιορισμό των θητειών τόσο του Προέδρου όσο και των Βουλευτών καθώς πρέπει να ληφθούν μέτρα για ανανέωση και αντιμετώπιση της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε πως ο περιορισμός στις θητείες δεν συναντάται σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως αυτός που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει είναι ο κυρίαρχος λαός, και διερωτήθηκε να πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για ένα πονοκέφαλο που μπορεί να προκύψει σε 8 χρόνια, αφού όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως εκτός από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας η εξαίρεση αρχηγών κομμάτων από τον προτεινόμενο νόμο θα προκαλέσει περαιτέρω δυσπιστία προς τους πολιτικούς.

Ο Πρόεδρος τη ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ο περιορισμός της θητείας για τον Πρόεδρο είναι σωστό μέτρο καθώς ο Πρόεδρος ασκεί εκτελεστικό έργο. Οι βουλευτές δεν ασκούν εκτελεστικό έργο και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί με το Σύνταγμα, αλλά να αφεθεί να ρυθμιστεί μέσα από τα καταστατικά των κομμάτων.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως όλα τα πολιτεύματα με προεδρικά συστήματα, έχουν περιορισμούς στις θητείες των Προέδρων. Πρόσθεσε πως η Γαλλία περιόριζε τις θητείες τους σε 2 των 7 ετών και ακολούθως τις περιόρισε σε 2 θητείες των 5 ετών.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε περαιτέρω ότι περιορισμοί στις θητείες των Βουλευτών δεν συναντώνται σε πολλές χώρες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να πρωτοστατήσουμε, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα εκτιμηθεί από την κοινωνία των πολιτών. Ανέφερε περαιτέρω ότι αποδέχεται την τροπολογία για 3 θητείες χωρίς όμως την εξαίρεση των αρχηγών των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων υποστηρίζοντας τον περιορισμό στις θητείες των Βουλευτών είπε πως στο Κίνημα Περδίκης υπάρχει καταστατική ρύθμιση για δύο θητείες.

Μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας για τους Βουλευτές στο 21ο έτος

Η μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας για την υποβολή υποψηφιότητας Βουλευτή, επιτεύχθηκε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως με τη μείωση της ηλικίας και την πρόταση για τον περιορισμό στις θητείες θα αναγκάζονται Βουλευτές να αφυπηρετούν στα 30 τους. Ο κ.  Τορναρίτης υπενθύμισε την πρόταση ΔΗΣΥ για οριζόντια ψηφοφορία, που όπως είπε αναμένεται να μειώσει την απαξίωση προς τους πολιτικούς.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε προς τον κ. Τορναρίτη ότι την ώρα που έπρεπε να υπερψηφίσει την οριζόντια ο ΔΗΣΥ, δεν το έπραξε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως η μείωση της ηλικίας δεν θα είναι κοσμογονική αλλαγή και διερωτήθηκε αν τα κόμματα δεν θα επιχειρήσουν να περιλάβουν φοιτητές στα ψηφοδέλτια τους.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «είτε εμπιστευόμαστε τους νέους είτε όχι» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για επάγγελμα για να μείνει άνεργος ο Βουλευτής.