Κ.Μαυρίδης: Αυθαίρετα και παράνομα η Ε.Ε. παρεμποδίζει την κατοχύρωση του χαλουμιού

 Στην καταγγελία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυθαίρετα και παράνομα παρεμποδίζει την κατοχύρωση του χαλουμιού προέβη ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να δράσει αμέσως προκειμένου να αποφύγει το χείριστο. Οπς τονίζει  μοναδική διέξοδος για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για κατοχύρωση του χαλλουμιού, αλλά και για να αποκαλυφθεί η δόλια και έκνομη συμπεριφορά της Επιτροπής.chalo

Η καταγγελία του ευρωβουλευτή :

“Πριν από ένα περίπου χρόνο, αποκαλύψαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερούσε την  κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι  εξετάζονταν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί εδώ και δυόμισι χρόνια με επιτυχία και απομένει μόνο η τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όμως,  αυθαίρετα και παράνομα παρεμποδίζει την κατοχύρωση.

Είναι δεδομένο ότι:

α) όλα ανεξαιρέτως τα τεχνικά κριτήρια έχουν εξεταστεί ενδελεχώς και με επιτυχία,
β) έχει ετοιμαστεί ο σχετικός Κανονισμός και
γ) η τουρκοκυπριακή  κοινότητα δεν έχει οποιαδήποτε δυνατότητα να παρεμποδίζει νομικά την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράνομα επέμενε για χρόνια να παραπέμπει στον Ιούλιο του 2015, όταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιούνκερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακκιντζί εξέδωσαν ανακοινωθέν «κοινής αντίληψης» στο οποίο υπήρχε διασύνδεση της κατοχύρωσης του χαλλουμιού με  αναμενόμενη, τότε, επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σήμερα, η Ευρ. Επιτροπή παραπέμπει στην τροποποίηση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και επιβολή όρων που υποβιβάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα.

Επειδή η κατάσταση ελλοχεύει σοβαρούς και ορατούς κινδύνους τόσο για την κατοχύρωση του χαλλουμιού όσο και εις βάρος της Κύπρου γενικότερα με υποβιβασμό μας σε κοινότητα, ως Ευρωβουλευτής, καλώ την Κυβέρνηση έστω και την υστάτη να αποφύγει το χείριστο.  Μοναδική διέξοδος για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για κατοχύρωση του χαλλουμιού, αλλά και για να αποκαλυφθεί η δόλια και έκνομη συμπεριφορά της Επιτροπής.”