Επίτροπος Διοίκησης:Πιθανές ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για το θάνατο του 14χρονου Στυλιανού

“Εγκληματική αμέλεια” επέδειξαν τέσσερις λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας ,  αστυνομικοί πρώτης γραμμής , καθώς και άλλο άτομο που δεν είναι δημόσιος υπάλληλος.

 

Για «εγκληματική αμέλεια» έκανε λόγο η Επίτροπος Διοίκησης Μαρία Στυλιανού Λοττίδη αναφορικά με την υπόθεση του 15χρονου αυτόχειρα σε χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι στην έκθεσή της εντοπίζονται πειθαρχικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για 4 λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας καθώς και για αστυνομικούς πρώτης γραμμής και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για άλλο άτομο που δεν είναι δημόσιος υπάλληλος.imagew

Η κ. Λοττίδη παρέδωσε σήμερα το πρωί την έκθεσή της για το τραγικό συμβάν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία και της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την λύπη του αλλά και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.  Η Κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως την έκθεση της Επιτρόπου δήλωσε από την πλευρά της η κ. Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας ότι για τις πειθαρχικές ευθύνες στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα ακολουθηθούν πλήρως οι αναγκαίες διαδικασίες καθώς και ότι το Υπουργείο θα συνδράμει στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα.

Πλήρης αδράνεια από το 2013 μέχρι το 2019

Παραδίδοντας την έκθεση η Επίτροπος Διοίκησης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου 2019, εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλεπόταν.

«Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς υπάρχουν ζητήματα προσωπικών ευθυνών τόσο λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας όσο και της Αστυνομίας ενώ οι άλλες δύο υπηρεσίες, Υπουργείο Παιδείας και Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν φαίνεται να εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο», ανέφερε απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό που θέλω να τονίσω, είπε, είναι ότι ήταν μια διαδικασία η οποία άρχισε από το 2007. «Υπήρχαν ελλείψεις και λανθασμένες εκτιμήσεις από το 2007, κορυφώθηκαν το 2013 με πλήρη αδράνεια από το 2013 μέχρι το 2019».

Όπως διαφαίνεται, σημείωσε η Επίτροπος Διοίκησης δεν ήταν ούτε θέμα υποστελέχωσης. «Υπήρχαν όλες οι εγκύκλιοι και τα εγχειρίδια τα οποία θα έπρεπε να ακολουθηθούν και αν ακολουθούνταν κατά γράμμα δεν θα είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα σήμερα», ανέφερε.

Πρόεδρος: Δεν θα μείνουμε στις διαπιστώσεις

Παραλαμβάνοντας την έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «από την μια τα συγχαρητήρια μου για την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκε η έρευνα και από την άλλη λύπη μου για τα όσα διαπιστώνετε».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «δεν θα μείνουμε στις απλές διαπιστώσεις, η παρουσία της Υπουργού δεν είναι τυχαία». Είναι ακριβώς, πρόσθεσε, γιατί «θα θέλαμε να δούμε πως αντιμετωπίζονται ανάλογα φαινόμενα είτε ανυπακοής στην εφαρμογή των κανονισμών είτε αμελείας είτε αδιαφορίας».

Ακριβώς αυτά δύο είναι κ. Πρόεδρε, είπε η κ. Λοττίδη

«Εγκληματική αμέλεια» ως προς την εφαρμογή των διαδικασιών

Σε δηλώσεις της μετά την επίδοση της έκθεσης της η κ. Λοττίδη ανέφερε ότι «όπως έχω αναφέρει και στον Πρόεδρο η εξέταση άρχισε από το 2007 όταν ήταν τα πρώτα κρούσματα της οικογένειας, είχαμε μια κορύφωση το 2011 και το 2013». «Άρχισε μια λανθασμένη εκτίμηση κινδύνου από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία είχε την κατάληξη που είχαμε το 2019, λόγω του ότι από το 2013 και έπειτα είχαμε πλήρη αδράνεια», πρόσθεσε.

Υπάρχουν, είπε η Επίτροπος Διοίκησης, προσωπικές ευθύνες των  λειτουργών Γραφείου Ευημερίας. Προκύπτουν τόσο ενδεχόμενα ποινικά, όσο και πειθαρχικά αδικήματα. «Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι υπήρχε πλήρης αμέλεια, εγκληματική αμέλεια θα έλεγα, ως προς την εφαρμογή των διαδικασιών, των εγκυκλίων και των σχετικών εγχειριδίων που ήταν σε εφαρμογή και ανανεώνονταν κατά καιρούς, αλλά είχαν επιδείξει πλήρη αδιαφορία προς τούτο», πρόσθεσε.

Ευθύνες, συνέχισε η κ. Λοττίδη, «έχει και η Αστυνομία, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, παραβίασης σχετικών αστυνομικών διατάξεων που είχε εκδώσει ο Αρχηγός Αστυνομίας».

Εξήγησε ότι λόγω του ότι προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, η έκθεση θα αποσταλεί επίσης στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα πόσα άτομα φέρουν προσωπική ευθύνη η κ. Λοττίδη ανέφερε ότι έχουν τέσσερα άτομα από το Γραφείο Ευημερίας και ότι τίθεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη τρίτου ατόμου που δεν είναι δημόσιος υπάλληλος.

Σε σχέση με τον αριθμό ατόμων που φέρουν ευθύνη από πλευράς Αστυνομίας, είπε ότι αυτό θα το εξακριβώσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας γιατί είναι μια συγκεκριμένη παράλειψη από αστυνομικούς πρώτης γραμμής που θα πρέπει να διερευνήσει ο ίδιος.

Ερωτηθείσα σχετικά με το άτομο που δεν είναι δημόσιος υπάλληλος δεν θέλησε να δηλώσει οτιδήποτε άλλο.

Αιμιλιανίδου: Υιοθετούμε πλήρως τα συμπεράσματα της Επιτρόπου

Από την πλευρά της η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι «γι’ αυτό προχωρήσαμε σε μια ανεξάρτητη έρευνα γι’ αυτό το τραγικό συμβάν, το θάνατο ενός παιδιού, ακριβώς για να δούμε τα αποτελέσματα και τις ευθύνες που οποιοιδήποτε έχουν γι αυτόν τον τραγικό θάνατο».

Ως Κυβέρνηση, σημείωσε, «υιοθετούμε πλήρως τα συμπεράσματα της Επιτρόπου».

Όσον αφορά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, είπε η Υπουργός Εργασίας, «θέλω να σημειώσω ότι για τις πειθαρχικές ευθύνες θα ακολουθηθούν πλήρως οι αναγκαίες διαδικασίες με τις αναγκαίες διαθεσιμότητες ή και του να δοθεί η ευκαιρία και στους λειτουργούς να ακουστούν όπως προνοεί ο νόμος, αλλά και για τα ποινικά αδικήματα θα συνδράμουμε και προς τον Γενικό Εισαγγελέα γιατί πραγματικά οποιεσδήποτε ευθύνες πρέπει και οφείλουμε να αποδοθούν».

Από την έκθεση της Επιτρόπου, ανέφερε, «είναι πρόδηλο ότι υπήρχαν οι διαδικασίες, υπήρχαν οι εγκύκλιοι και εκείνο που προκύπτει και μου έχει εξηγήσει και η Επίτροπος είναι ότι δεν είχαν ακολουθηθεί οι διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν».