Ισόβια φυλάκιση στον δολοφόνο της Γιανούλας

Την ποινή της ισόβιας φυλάκισης επέβαλε χθες  το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον κατηγορούμενο G. Baratashvili, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στο αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης της 56χρονης Γιαννούλας Χατζηγιάννη, τέως από τον Οίκο Μαραθάσας.imagew

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ο Κατηγορούμενος στις 12/11/2018 ενώ επέβαινε στο όχημα του θύματος στο χωριό Οίκος Μαραθάσας, καθήμενος στο πίσω κάθισμα, φόνευσε την άτυχη γυναίκα με τη χρήση μαχαιριού, το οποίο φρόντισε να προμηθευθεί το πρωινό της ημέρας εκείνης από περίπτερο της περιοχής.

Όπως αναφέρεται, «ο κατηγορούμενος κυριολεκτικά κατακρεούργησε το θύμα, επιφέροντας του πολλαπλά πλήγματα με το μαχαίρι σε διάφορα μέρη του σώματός της με καίριο κτύπημα στην καρδιά, που ήταν και το θανατηφόρο».

Πέραν τούτου, σημειώνουν τα τρία μέλη του Κακουργιοδικείου, «εκφράζουμε τη φρίκη και τον αποτροπιασμό μας για τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο ο Κατηγορούμενος αφαίρεσε τη ζωή του θύματος, που αποτελεί το ιερότερο και πολυτιμότερο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης».

Σύμφωνα με το άρθρο 203(2) του Ποινικού Κώδικα, προστίθεται, κάθε πρόσωπο το οποίο βρίσκεται ένοχο για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης δια βίου. Δεν παρέχεται διακριτική ευχέρεια στο Δικαστήριο για επιβολή άλλης ποινής, εκτός από την ισόβια φυλάκιση.

«Κρίνουμε, ότι έχει αποδειχθεί συνεκτικά αλλά απολύτως σίγουρα, ότι, ο κατηγορούμενος προμελέτησε και βάσει αυτής της προμελέτης, εκτέλεσε το φόνο του άτυχου θύματος. Το ακριβές ελατήριο του φόνου παραμένει άγνωστο. Το ελατήριο όμως, […] , δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο του αδικήματος. Τα συστατικά στοιχεία είναι η προμελέτη και η φόνευση, τα οποία έχουν πλήρως αποδειχθεί».

Κατά συνέπεια,  καταλήγει η απόφαση, «επιβάλλουμε στον Κατηγορούμενο την ποινή της ισόβιας φυλάκισης στην κατηγορία στην οποία κρίθηκε ένοχος».