Ανακοινώθηκε η 2η σειρά εμβολιασμών των δικαιούχων ΓεΣΥ

Το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ανακοινώνουν την έναρξη της 2ης σειράς εμβολιασμών των δικαιούχων του ΓεΣΥ που εμπίπτουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.imagew

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου και του ΟΑΥ οι ομάδες υψηλού κινδύνου αφορούν άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω, παιδιά άνω των 6 μηνών, έφηβους και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες όπως χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, νευρολογικά ή νευρομυικά νοσήματα, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, παιδιά και έφηβους που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη, άτομα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) > 40kg/m2.

Αφορούν επίσης έγκυους ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων/ μεταναστών, κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στο χώρο της ζωικής παραγωγής και ειδικά σφαγείς και γενικότερα, άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι σε ιδιώτη προσωπικό γιατρό ενηλίκων και παιδιών θα εμβολιάζονται στα ιατρεία τους και οι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό του ΟΚΥπΥ θα εμβολιάζονται στα Κέντρα Υγείας όπου υπηρετούν οι προσωπικοί γιατροί τους.

Τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε προσωπικούς γιατρούς του ΟΚΥπΥ (παιδιάτρους) μπορούν να εμβολιάζονται στο Κέντρο Μητρότητας και Παιδιού.

«Οι δικαιούχοι οι οποίοι έχουν ήδη διευθετήσει ραντεβού στα Κέντρα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, καλούνται να τηρήσουν τα ραντεβού τους στα εν λόγω Κέντρα για αποφυγή συνωστισμού και καθυστερήσεων στους προσωπικούς γιατρούς», προστίθεται.

Διευκρινίζεται ότι δεν θα γίνονται εμβολιασμοί στα κέντρα εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας εκτός από όσους έχουν ήδη διευθετηθεί με ραντεβού.

Οι δικαιούχοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε ιδιώτη προσωπικό γιατρό καλούνται να επικοινωνήσουν μαζί τους προκειμένου να διευθετήσουν την επίσκεψή τους σε αυτούς για εμβολιασμό. Αντίστοιχα, οι δικαιούχοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό του ΟΚΥπΥ, καλούνται να απευθυνθούν στα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται οι προσωπικοί γιατροί τους.

Η διευθέτηση ραντεβού δεν είναι απαραίτητη, εκτός και αν κριθεί απαραίτητο από το ίδιο το Κέντρο Υγείας σε περίπτωση συνωστισμού, για καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων.

Οι μη δικαιούχοι του ΓεΣΥ, οι οποίοι εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 μέχρι 6, καλούνται να απευθυνθούν στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Για τα άτομα που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες δεν θα χρησιμοποιούνται τα εμβόλια που καλύπτει το Υπουργείο Υγείας  και παρέλαβαν οι προσωπικοί γιατροί μέσω του ΓεΣΥ αλλά, κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό τους, μπορούν να χορηγηθούν εμβόλια από τον ιδιωτικό τομέα για τα οποία θα υπάρχει χρέωση.