Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών στην Αλβανία. Ο πρώτος ήταν 6,4R σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και σημειώθηκε στις 4.58 τα ξημερώματα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή στην Αδριατική θάλασσα, κοντά στις Αλβανικές ακτές και ειδικότερα στο Δυρράχιο.Καταγραφή-133-1024x541

Destroyed cars stand next to a damaged building after an earthquake in Tirana, Albania, September 21, 2019. REUTERS/Florion Goga TPX IMAGES OF THE DAY

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ακολούθησε δέκα λεπτά μετά σεισμός 5,3 R με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Τίρανα. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο κατέρρευσαν πολυκατοικίες, ενώ αρκετοί πολίτες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε κοντινά νοσοκομεία. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι για νεκρούς. Ήδη τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες.

Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της χώρας πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που χτύπησε την Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Πιερία, Κέρκυρα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αισθητός έγινε και σε πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου και της Κροατίας.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Αλβανίας (RTSH), με ανάρτησή της στο Facebook, ενημέρωσε ότι έγιναν διακοπές ηλεκτροδότησης στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα.

Παράλληλα, ο ιστότοπος του αλβανικού ινστιτούτου IGJEUM έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.