Απευθείας τέθηκε φωτιά σε πέντε διαφορετικά σημεία στον Ακάμα

Στην εκτίμηση ότι η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος του Ακάμα δεν τέθηκε με κάποιο μηχανισμό αλλά τέθηκε απευθείας,  προέβη ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου που επισκέφτηκε εκ νέου σήμερα την πληγείσα περιοχή.imagew

Ενδεικτικά σημείωσε πως τέθηκε απευθείας φωτιά σε πέντε διαφορετικά σημεία με διαφορά κάποιου χρόνου και σε μελετημένη απόσταση ούτως ώστε με την εκδήλωση των πέντε εστιών ταυτόχρονα να δυσκολέψουν το έργο πυρόσβεσης.

Ο κ. Αλεξάνδρου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε  στην συνεργασία του Τμήματος Δασών με την Αστυνομία αλλά και την Υπηρεσία Θήρας για τον εντοπισμό των δραστών. Ανέφερε ότι έδωσε κάποια στοιχεία στις αστυνομικές αρχές που ωστόσο μέχρι στιγμής, είπε, δεν έχουν βοηθήσει.

Συγκεκριμένα είπε υπάρχει το Πυροφυλάκιο και περίπολοι που  γίνονται εντός του Ακάμα ωστόσο αυτοί επιλέγουν να δράσουν τις ημέρες του κυνηγίου που καθιστά ευκολότερο το έργο τους και δυσκολότερο για τις δυνάμεις πυρόσβεσης .

Ο  κ. Αλεξάνδρου  που επισκέφτηκε εκ νέου σήμερα την πληγείσα περιοχή του Κρατικού Δάσους του Ακάμα ανέφερε πως η πυρκαγιά τέθηκε  υπό μερικό έλεγχο χτες το απόγευμα και με το πρώτο φως της ημέρας με την βοήθεια των επίγειων δυνάμεων και των πτητικών μέσων η πυρκαγιά κατασβέστηκε πλήρως.

Πρόσθεσε  πως το πιο σημαντικό που πρέπει να τονιστεί και  που αυτό γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις , όπως είπε, είναι ότι όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν χτες παρέμειναν στην πυρκαγιά το βράδυ λόγω του κινδύνου που υπήρχε, είτε για επέκταση της, είτε για αναζωπύρωση.

Η πυρκαγιά, όπως εξήγησε, δεν έσβησε πάνω σε δρόμο ή αντιπυρική λωρίδα αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατέβηκαν στην μέση της πλαγιάς για να την αντιμετωπίσουν.

Από την στιγμή συνέχισε που η περίμετρος της πυρκαγιάς δεν βρισκόταν πάνω σε αντιπυρική λωρίδα ή σε δρόμο υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για αναζωπύρωση ή για επέκταση της πυρκαγιάς . Είναι για αυτό το λόγο που παρέμειναν όλες οι δυνάμεις για φύλαξη όλο το βράδυ.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως το Τμήμα Δασών βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία και με τις τοπικές αρχές και με τους κατοίκους της περιοχής, προσθέτοντας πως υπάρχει πλήρης και αγαστή συνεργασία.

Σε σχέση με τις χθεσινές του δηλώσεις που αναφέρονται σε “ ανεγκέφαλους “  ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως μιλούμε για ένα με δύο άτομα που προκαλούν τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για τις 29 Νοεμβρίου στην οποία θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι τοπικές αρχές αλλά και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι για το θέμα του διαχειριστικού σχεδίου του Ακάμα .