Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την αναστολή των νέων τελών και χρεώσεων

 

Την αναστολή της υλοποίησης των νέων τελών και χρεώσεων που εξαγγέλθηκαν, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου.imagew

Σε σημερινή γραπτή δήλωση του, την οποία εξέδωσε ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Νικολάου διευκρινίζει πως «η αναστολή δεν θα αφορά στους πελάτες των Κέντρων Διεθνών Εργασιών».

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου εκφράζει την πρόθεσή της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει «με εντατικά εκπαιδευτικά προγράμματα που να απευθύνονται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, με σκοπό να ενισχύσουμε την ετοιμότητα όλων για αυτή την αναπόφευκτη στροφή».

«Συναντήθηκα σήμερα με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος» και «συζητήσαμε  την πορεία της οικονομίας αλλά και τα πλάνα της Τράπεζας σε σχέση με τις στρατηγικές προτεραιότητές μας», αναφέρει και προσθέτει την άποψη του «πως η αντιπροσωπεία φεύγει απόλυτα ικανοποιημένη από την εικόνα της τράπεζας, τα στρατηγικά πλάνα αλλά και την ισχυρή της θέση να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην οικονομία».

Όπως ήταν φυσικό, προσθέτει ο κ. Νικολάου, «έγινε συζήτηση και σε σχέση με τις τραπεζικές χρεώσεις, όπου επεξήγησα στην αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ τους λόγους πίσω από τις αλλαγές που έχουμε ανακοινώσει, και πως οι αλλαγές δεν καθιστούν την Τράπεζα Κύπρου την ακριβότερη για τους πελάτες».

«Ο κ Νεοφύτου τόνισε τις τελευταίες ημέρες πως ορισμένα άτομα, με συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά, δεν θα έχουν σε αυτό το στάδιο, πρόσβαση στις ασφαλείς και γρήγορες υπηρεσίες που είναι φθηνές ή δωρεάν από το σπίτι τους», αναφέρει ο κ. Νικολάου και προσθέτει πως «μπορεί αυτές οι υπηρεσίες να είναι μεν εύκολες, αλλά ορισμένοι συμπολίτες μας χρειάζονται καθοδήγηση μέχρι να είναι εντελώς έτοιμοι να εξυπηρετηθούν από μόνοι τους».

«Γι’ αυτό και συμφωνήσαμε σαν τράπεζα πως το σωστό είναι να ανασταλεί η υλοποίηση των νέων τελών και χρεώσεων. Η αναστολή δεν θα αφορά στους πελάτες των Κέντρων Διεθνών Εργασιών», προσθέτει.

Προσθέτει ότι η ψηφιακή επιλογή είναι ασφαλής, γρήγορη και εύκολη και «σε όλες τις περιπτώσεις είναι είτε ουσιαστικά φθηνότερη σε σχέση με τα καταστήματα, είτε δωρεάν».

Στην γραπτή δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι «σαν η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, αισθανόμαστε το τεράστιο βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται ο ρόλος μας στην οικονομία του τόπου» και προσθέτει ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποποιηθούμε αυτής της ευθύνης και την αναλαμβάνουμε».

Προσθέτει ότι «η πορεία μας από το 1899 ήταν να βγαίνει η Τράπεζα Κύπρου πρώτη, να ανοίγει δρόμους, να φέρνει καινοτομίες».

«Έτσι και τώρα θελήσαμε να ωθήσουμε τον τόπο στην ενίσχυση της ψηφιοποίησής του. Αυτό είναι το μέλλον και η ψηφιακή μεταμόρφωση του τραπεζικού τομέα και της Κύπρου γενικότερα είναι αναπόφευκτη», αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «διαφαίνεται πως δεν είναι ολόκληρη η κοινωνία έτοιμη για αυτή την μεταμόρφωση και θα πρέπει να την βοηθήσουμε να ωριμάσει».

Γι’ αυτό και κεντρικός άξονας των δράσεων μας σε σχέση με τις χρεώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, συνεχίζει, «είναι η εκπαίδευση των πελατών μας στην ψηφιακή εξυπηρέτηση και η ενημέρωση σχετικά με τρόπους που θα τους επιτρέπουν να αποφύγουν τις χρεώσεις».

Αναφερόμενος στον πρώτο λόγο πίσω από τις αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας αναφέρει στην γραπτή δήλωση ότι «αφορά στην προσπάθειά μας να στραφούμε προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση και να ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να απευθυνθούν στο κινητό τους για να εξυπηρετηθούν».

Προσθέτει ότι «ήδη, το 75% των συναλλαγών μας γίνεται από τα ψηφιακά κανάλια, και το μεγαλύτερό μας κατάστημα είναι σήμερα το κινητό των πελατών».

Αναφέρει επίσης ότι «οι νέες χρεώσεις μας στα ψηφιακά μας κανάλια είναι, είτε σημαντικά φθηνότερες σε σχέση με τα καταστήματα, είτε εντελώς δωρεάν» και σημειώνει πως «αυτή η πρόθεση παραμένει και αποτελεί κίνητρο προς τους πελάτες για να αυξήσουν την αξιοποίηση των ψηφιακών μας καναλιών εξυπηρέτησης».

Κατά δεύτερο λόγο, συνεχίζει, οι νέες χρεώσεις αντικατοπτρίζουν το κόστος των συναλλαγών.

Στην γραπτή δήλωση του ο κ. Νικολάου αναφέρει επίσης ότι πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου «είναι να συνεχίσουμε να απορροφούμε σημαντικό μέρος του κόστους» και σημειώνει πως η Τράπεζα επιθυμεί να δημιουργήσει αντικίνητρο για την χρήση επιταγών.

«Η επιταγή είναι μια μάστιγα που πλήττει κυρίως την μικρομεσαία επιχείρηση και η ανάλυσή μας δείχνει πως η οικονομία θα κερδίσει από τον περιορισμό της χρήσης και κατάχρησης που γίνεται από το συγκεκριμένο προϊόν», αναφέρει και προσθέτει πως «τα δεδομένα που αφορούν στην ψηφιακή ετοιμότητα της Κύπρου καταδεικνύουν πως δεν είμαστε ανταγωνιστικοί στην διάχυση νέων τεχνολογιών και πως η πρόοδος θα είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την απασχόληση τα χρόνια που έρχονται»

Τέλος, αναφέρει ότι «οι μεγάλοι οργανισμοί οφείλουμε να ωθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία προς την ενίσχυση της ψηφιοποίησης του τόπου», αλλά αναγνωρίζουμε, όπως σημειώνει, ότι «ορισμένοι συμπολίτες μας δεν είναι σε θέση ακόμα να στραφούν στην ψηφιακή εξυπηρέτηση».