Βολιβία:Ο Εβο Μοράλες αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει

Το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πατρίδα του προκειμένου να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές άφησε ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.2765653

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη φυγή του από τη χώρα, ο Μοράλες δήλωσε πως «ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω παρά την σαρωτική νίκη μας προκειμένου να διεξαγάγουμε νέες εκλογές με νέα σύνθεση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, αλλά η αντιπολίτευση επέμεινε ότι πρέπει να φύγω».

Ωστόσο -όπως έσπευσε να πει- η βία στη χώρα συνεχίζεται, οπότε αυτό δεν συνιστά λύση».

Ερωτηθείς αν σχεδιάζει να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές, τόνισε πως «αν οι άνθρωποι το ζητήσουν, είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε. Θα επιστρέψουμε αργά ή γρήγορα… για να ειρηνεύσουμε τη Βολιβία».

Ο  Έβο Μοράλες κατήγγειλε την Τετάρτη την αναγνώριση από τη διπλωματία των ΗΠΑ της νέας «de facto κυβέρνησης» που σχηματίστηκε μετά την παραίτησή του από το αξίωμα την Κυριακή και τη φυγή του από τη χώρα με προορισμό το Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο.

Ο  σοσιαλιστής πολιτικός καταγγέλλει ότι η παραίτησή του οφειλόταν σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Μοράλες απέδωσε τις εξελίξεις στη χώρα του σε μια «πολιτική και οικονομική συνωμοσία» που υποστηρίχθηκε, αν δεν προήλθε, από τις ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κόζακ, υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικεφαλής του γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, διαβεβαίωσε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας.

Μεταβατική πρόεδρος

Η  Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της χώρας παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση.

Members of the security forces clash with supporters of former Bolivian President Evo Morales, in La Paz, Bolivia November 13, 2019. REUTERS/Henry Romero

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, γερουσιάστρια της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης» καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση και πρόσθεσε πως στόχος είναι να προκηρυχθούν εκλογές «το συντομότερο».

Τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, κόμμα που ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών, δεν προσήλθαν στην εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία για την επικύρωση της παραίτησης του προέδρου και της μεταβίβασης της εξουσίας.

Όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, με μεταβατικό ρόλο, από τη Τζανίνε Άνιες. «Δοθέντος του ότι η μεταβίβαση της εξουσίας λαμβάνει χώρα συνεπεία παραιτήσεως (…) δεν απαιτείται απόφαση του Κογκρέσου» ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Επτά οι νεκροί από τα μετεκλογικά επεισόδια

Στο μεταξύ, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα μετεκλογικά επεισόδια, τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λα Πας (δυτικά), δύο στη Σάντα Κρους (ανατολικά) και τρεις σε συγκρούσεις στην Κοτσαμπάμπα (κεντρικά), διευκρίνισε ο Χουάν Λαντσίπα, προσθέτοντας ότι διενεργούνται έρευνες για καθεμία από τις υποθέσεις αυτές.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Παρ’ όλα αυτά, οι συγκρούσεις συνεχίζονται ασταμάτητα.

Members of the security forces clash with supporters of former Bolivian President Evo Morales and members of the security forces, in La Paz, Bolivia November 13, 2019. REUTERS/Henry Romero

Ένοπλες ομάδες με την βοήθεια της αστυνομίας εισβάλλουν σε σπίτια και συλλαμβάνουν διαδηλωτές, ενώ οπλισμένοι άντρες ανοίγουν πυρ με αληθινές σφαίρες εναντίον των αντιφρονούντων.

Την ίδια ώρα, συγκρούσεις ξέσπασαν και στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Πας μεταξύ διαδηλωτών υποστηρικτών του ‘Εβο Μοράλες και των δυνάμεων της τάξης.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε απόσταση λίγων τετραγώνων από την έδρα της κυβέρνησης την ώρα που η πρόεδρος ετοιμαζόταν να διορίσει μια νέα στρατιωτική διοίκηση.