Μοράλες:«Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία της Βολιβίας»

Ο πρώην αρχηγός του κράτους της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατάγγειλε ως πραξικόπημα  την αναγγελία της αντιπολιτευόμενης κεντροδεξιάς γερουσιαστή Τζανίνε Άνιες ότι αναλαμβάνει μεταβατική πρόεδρος της χώρας, που συγκλονίζεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από βαθιά πολιτική κρίση.2766791

«Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία» της Βολιβίας, έκρινε ο Μοράλες μέσω Twitter, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο. «Μια γερουσιαστής της δεξιάς των πραξικοπηματιών αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Γερουσίας, κατόπιν μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, χωρίς να υπάρχει απαρτία στο κοινοβούλιο, πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Η Τζανίνε Άνιες, 2766759δεξιά πολιτικός και δικηγόρος, έως την Τρίτη δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση, επιχειρηματολογώντας ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης» καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση.

«Θέλουμε να προκηρύξουμε εκλογές το συντομότερο», πρόσθεσε η γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, που ανήγγειλε ότι θα αναλάμβανε την προεδρία μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες και όλων όσοι μπορούσαν να τον διαδεχθούν βάσει του Συντάγματος, δηλαδή του αντιπροέδρου του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, της προέδρου και του αντιπροέδρου της Γερουσίας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.

Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, με μεταβατικό ρόλο, από τη δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας Τζανίνε Άνιες, παρά το γεγονός ότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης της χώρας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.

Η Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Γερουσίας και της Βουλής που συγκλήθηκε για να επισημοποιηθεί η παραίτηση του Έβο Μοράλες από το κορυφαίο κρατικό αξίωμα την Κυριακή. Όμως τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, κόμμα που ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών, δεν προσήλθαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία για την επικύρωση της παραίτησης του προέδρου και της μεταβίβασης της εξουσίας.

«Δοθέντος του ότι η μεταβίβαση της εξουσίας λαμβάνει χώρα συνεπεία παραιτήσεως (…) δεν απαιτείται απόφαση του Κογκρέσου», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Προθεσμία 24ωρών δίνουν τα συνδικάτα2766689

Εν τω μεταξύ η μεγαλύτερη ομοσπονδία εργατικών συνδικάτων στη Βολιβία προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει απεργία επ΄αόριστον και θα κινητοποιήσει τα μέλη της στην πρωτεύουσα Λα Πας, εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας και οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών δεν αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη και την ειρήνη εντός 24ωρου.

«Προς τους πολιτικούς ηγέτες και τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών που προκάλεσαν όλο αυτό το χάος… σας δίνουμε 24 ώρες για να αποκαταστήσετε τη συνταγματική τάξη, την κοινωνική ειρήνη και την ενότητα του βολιβιανού λαού», δήλωσε ο επικεφαλής του Βολιβιανού Εργατικού Κέντρου Χουάν Κάρλος Χουαράτσι, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. «Δεν της αξίζει αυτό της χώρας μας».

Στους επτά οι νεκροί

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τέσσερις από σφαίρες, στα μετεκλογικά επεισόδια στη Βολιβία τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία, ανακοίνωσε την Τρίτη [το πρωί της Τετάρτης ώρα Κύπρου] ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λα Πας (δυτικά), δύο στη Σάντα Κρους (ανατολικά) και τρεις σε συγκρούσεις στην Κοτσαμπάμπα (κεντρικά), διευκρίνισε ο Χουάν Λαντσίπα, προσθέτοντας ότι διενεργούνται έρευνες για καθεμία από τις υποθέσεις αυτές.

Η Αργεντινή επικρίνει τη στάση των ΗΠΑ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες επέκρινε την Τρίτη τη στάση των ΗΠΑ στην πολιτική κρίση στη Βολιβία, δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος έφθασε την Τρίτη στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Ο Φερνάντες, κεντροαριστερός περονιστής, επέκρινε εξάλλου τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που αποφάνθηκε έπειτα από έλεγχο της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στη Βολιβία ότι το αποτέλεσμα έπρεπε να ακυρωθεί λόγω «παρατυπιών».2766782

«Κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ έχουν πάει πίσω δεκαετίες. Έχουν επιστρέψει στην άσχημη εποχή της δεκαετίας του 1970», έκρινε ο Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον διαδραματίζει ρόλο εγγυητή σε «στρατιωτικές επεμβάσεις» εναντίον «δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, που χαρακτήρισε καλή εξέλιξη για «τη δημοκρατία» αλλά και «μήνυμα» προς τα «παράνομα καθεστώτα» στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα. Αντίθετα, αριστεροί ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής χαρακτήρισαν πραξικόπημα τον εξαναγκασμό του Μοράλες σε παραίτηση.

Ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας επέμεινε να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην προεδρία της χώρας αψηφώντας το όριο θητειών όπως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, όταν η πλειοψηφία των Βολιβιανών είχε ταχθεί εναντίον του να του επιτραπεί να είναι ξανά υποψήφιος. Μπόρεσε να συμμετάσχει στις εκλογές του περασμένου μήνα χάρη σε μια δικαστική απόφαση.

Ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αφού το προκαταρκτικό πόρισμα του ΟΑΚ τον ώθησε αρχικά να ανακοινώσει πως θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές. Ο στρατός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία για να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.

Ο Φερνάντες χαρακτήρισε τον έλεγχο που διενήργησε ο ΟΑΚ «ανεπαρκή» και το πόρισμά του πολιτικά κατευθυνόμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio 10.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες θα αναλάβει την εξουσία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής τη 10η Δεκεμβρίου, διαδεχόμενος τον συντηρητικό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, που επιδίωξε να αποκτήσει πολύ πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Τραμπ.