Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ειδική σήμανση στα τρόφιμα από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε πως τα προϊόντα διατροφής που προέρχονται από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη θα πρέπει εφεξής να φέρουν την ένδειξη της προέλευσής τους στη συσκευασία και εφόσον είναι αναγκαίο  να διευκρινίζεται ότι προέρχονται 2766542από εβραϊκό οικισμό.

Η απόφαση ελήφθη κατ’ εφαρμογήν ευρωπαϊκής οδηγίας του 2011 σχετικά με την ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα διατροφής. Μάλιστα το  2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει ερμηνευτική εγκύκλιο σχετικά με την σήμανση προέλευσης των προϊόντων που προέρχονται από τα κατεχόμενα από τον Ιούνιο του 1967 (και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών) από το Ισραήλ εδάφη και ενέκρινε την εφαρμογή της σήμανσης.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η αναγραφή της εδαφικής προέλευσης των προϊόντων αυτών είναι υποχρεωτική και βασίζεται σε ευρωπαϊκή οδηγία. Στόχος, δε, είναι να αποφευχθεί η εσφαλμένη πληροφόρηση των καταναλωτών  ως προς το γεγονός ότι το Κράτος του Ισραήλ είναι παρόν στα εδάφη αυτά ως δύναμη κατοχής και όχι ως κυρίαρχη οντότητα.

Το Δικαστήριο έκρινε σχετικά με το ζήτημα που δημιούργησε η απόφαση του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας τον Νοέμβριο 2016, η οποία επέβαλλε υποχρέωση διαφορετικής σήμανσης των προϊόντων που προέρχονται από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας είχε επικριθεί ως εισάγουσα διακρίσεις από το Συμβούλιο Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών (Crif) με το επιχείρημα ότι θα ενίσχυε το κίνημα «Μποϊκοτάζ-Αποεπένδυση- Κυρώσεις», το οποίο κατηγορείται από το Crif ότι «αποστρέφεται» το Ισραήλ.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησε για το θέμα της σήμανσης τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα και έκρινε ότι εκτός των υγειονομικών ή οικολογικών κριτηρίων που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στην σήμανση ενός προϊόντος οι ηθικοί παράγοντες δύνανται να επηρεάσουν την επιλογή των καταναλωτών.

Ο Ευρωπαϊκός Εβραϊκός Οργανισμός (OJE) και η εταιρεία οίνων κασέρ Psagot προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας της Γαλλίας, το οποίο παρέπεμψε το θέμα στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.