Πέντε θεματικές ενότητες στην Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Χρ. Κουρτελλάρη

 

  • Διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο, στις 9:45 π.μ., στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Πέντε θεματικές ενότητες περιλαμβάνειάρης_μετάλλια-768x923 η Επιστημονική Ημερίδα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Χρίστου Κουρτελλάρη. Εισηγητές θα είναι τέσσερις Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου. Την Επιστημονική Ημερίδα, με τίτλο «1919-2019: Εκατόν χρόνια από τη γέννηση του Χρίστου Κουρτελλάρη • Η συμβολή του στην Κοινωνία και στους αγώνες του κυπριακού λαού και όχι μόνο» διοργανώνουν η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), η Συνεργατική Έπαυλη Ονίσιας και η οικογένεια του τιμώμενου προσώπου. Θα πραγματοποιηθεί, το ερχόμενο Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αμφιθέατρο Βήτα, και θα αρχίσει στις 9:45 π.μ.

Στην Ημερίδα -στην οποία  θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Γ.Γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας- θα κατατεθούν κατά σειρά Εισηγήσεις/Ανακοινώσεις στις πάρα κάτω θεματικές ενότητες:

  1. Η Κύπρος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – εισηγητής: Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  2. Το Αγροτικό Ζήτημα και οι Αγροτικοί Αγώνες – εισηγητής: Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτιών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  3. Συνεργατική Έπαυλη Ονίσιας – Έργο ζωης. Μια πρωτοπόρα δάσταση και εφαρμογή στην πράξη των Αρχών του Συνεργατισμού – εισηγητής: Κωστάκης Κωνσταντίνου,epistimonik_imerida_kourtellaris_prosklisi αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Frederick
  4. Βουλή των Αντιπροσώπων και Κοινοβουλευτική Δράση – εισηγητής: Γιαννάκης Ομήρου, τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  5. Λαϊκός Πολιτισμός και Λαογραφία – εισηγητής: Μιχάλης Πιερής, καθηγητής, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  • Καλωσόρισμα από μέρους των οργανωτών θα απευθύνει ο Κύπρος Κουρτελλάρης, πρόεδρος της Συνεργατικής Έπαυλης Ονίσιας.

 

 

Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2019