Eρευνα για τα “κόκκινα” διαβατήρια αποφάσισε το Υπουργικό

Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, οι οποίες εμφανίζονται σε δημοσιεύματα, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.imagew

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, είπε πως «μετά από ενημέρωση το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και ο Υπουργός Εσωτερικών θα ζητήσει και θα γίνει έρευνα σχετικά με τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, οι οποίες εμφανίζονται σε δημοσιεύματα και για τις οποίες γίνεται λόγος».

Πρόσθεσε πως οι πολιτογραφήσεις αυτές είχαν παραχωρηθεί με τους κανονισμούς που ίσχυαν στο παρελθόν, “προτού εφαρμοστούν οι σημερινοί αυστηρότεροι έλεγχοι και περιορισμοί, που ισχύουν με βάση τους κανονισμούς».

Αν διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό θα ληφθούν αποφάσεις μη αποκλειομένης και αυτής της ανάκλησης της υπηκοότητας, αν αυτό επιβάλλεται, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς από ποιο έτος και πίσω θα γίνει η έρευνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι κανονισμοί, είναι γνωστό, είχαν αλλάξει σε δύο φάσεις και τελικά τον Φεβρουάριο φέτος είχαν ληφθεί αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου”.

Είναι γνωστό, πλέον, πρόσθεσε “ότι για να υποβληθεί αίτηση απαιτείται ο αιτητής να είναι κάτοχος βίζας Σένγκεν. Απαιτείται, επίσης, όπως πάντα, το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά επιπρόσθετα γίνεται διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων διεθνώς με εξειδικευμένους Οίκους και οπωσδήποτε δεν μπορούν να είναι αιτητές πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα”, σημείωσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως “υπάρχει πλέον μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που δεν υπήρχε στο παρελθόν, στην οποία μπορούν να προστρέξουν και Υπηρεσίες και θεωρούμε ότι σήμερα γίνεται έλεγχος ενδελεχώς, με βάση και την εμπειρία, και για τυχόν αμφίβολες περιπτώσεις που είχαν εμφανιστεί από το παρελθόν”.

Ερωτηθείς αν θα εξεταστεί μια προς μια η κάθε περίπτωση, ο Εκπρόσωπος είπε πως “θα εξεταστούν αυτές οι περιπτώσεις οι οποίες έχουν επισημανθεί και για τις οποίες γίνεται λόγος, και υπάρχει λόγος για να επανεξεταστούν».

Καμποτζιανοί αξιωματούχοι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων

Χθες το ΑΚΕΛ  εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση , φωτογραφίζοντας μάλιστα τον τέως υπουργό Μεταφορών  Μάριο Δημητριάδη για αντιδεοντολογική συμπεριφορά λόγω της συγγενικής του σχέσης με το δικηγορικό γραφείο, πάροχο κυπριακών διαβατηρίων Ανδρέας Δημητριάδης & CO LLC (δεύτερο σε χειρισμό αιτήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια με 137 αιτήσεις) το οποίο δικηγορικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters είχε χειριστεί τις αιτήσεις του Υπ. Οικονομικών της Καμπότζης Aun Pornmoniroth (με κύρια αιτήτρια τη σύζυγό του Paulika IM) και του ζεύγους επιχειρηματιών Choeung and Lau και μελών της οικογενείας τους.

Καταγγέλλοντας τους κυβερνώντες για σιγή ιχθύος σχετικά με το θέμα, το ΑΚΕΛ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Στέφανου Στεφάνου κάλεσε  επιτακτικά την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις:

  • Πόσο δεοντολογικό είναι ο ιδιοκτήτης του δικηγορικού γραφείου που εκπροσώπησε τους Καμποτζιανούς στην έκδοση διαβατηρίων, να έχει γιο στο Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκρινε την παραχώρηση ιθαγένειας;
  • Ποιος έλεγξε τι είδους χρήμα επενδύθηκε στην Κύπρο από τους Καμποτζιανούς;
  • Ένας Πρόεδρος και 11 υπουργοί που ενέκριναν τις υπηκοότητες στο Υπουργικό δεν είδαν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει όταν ένας υπουργός και ο αρχηγός Αστυνομίας της μακρινής Καμπότζης, με το βεβαρημένο παρελθόν, ζητούσαν να γίνουν Κύπριοι;
  • Συναισθάνεται η κυβέρνηση το νέο ζήτημα που εγείρεται με τον τέως υπουργό της;

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την Κύπρο που διασύρεται διεθνώς και γίνεται θέμα σε ταινίες. Επιτέλους, ας βάλουν το συμφέρον της Κύπρου πάνω από τα μεγάλα συμφέροντα των ημετέρων». Από κυβερνητικής πλευράς δεν υπήρξε απάντηση χθες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες απαντούσε και στο ίδιο το δημοσίευμα του Reuters για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.