Τόσο καθαρά, δεν γίνεται …

  “Η  Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα μίλησε και μίλησε σταθερά και καθαρά, με μία φωνή η οποία αναφέρεται στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο και καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία και με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και με αναφορά με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το προσφυγικό”, δήλωσε τη Δευτέρα  από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας μετά το πέρας των εργασιών  του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).imagew

Ο Υπουργός συμπλήρωσε  ότι “μίλησε, επίσης, καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου” και “πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή το οποίο επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά..Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό,  επεσήμανε και πρόθεσε:.”Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το Διεθνές Δίκαιο”.

Με παρόμοιες χαιρετούρες και  μεγάλη ικανοποίηση εκφράστηκε την ίδια μέρα και ο δικός  μας ΥΠΕΞ Ν.Χριστοδουλίδης  για να τον ακολουθήσουν  ο ΔΗΣΥ και η υπόλοιπη παρέα.

Προσγειωθείτε..

Την ίδια ημέρα λοιπόν  που το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ περιορίσθηκε στο να αναγγείλει ότι θα υποβάλλει προτάσεις   για την λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, για την επίθεση στη Συρία και τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η αρμόδια Επίτροπος Bulc, «ομολογεί» ανερυθρίαστα ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο ούτε στις αερομεταφορές!

Σε απάντηση  της την Δευτέρα, προς τον  ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ  Λευτέρη Χριστοφόρου, η Επίτροπος παραδέχεται ότι, «δεν  υφίσταται νομική βάση ώστε η Κομισιόν να επιδιώξει να επιβάλει την εφαρμογή από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου στον τομέα των αερομεταφορών, όπου η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην επιτρέπει τη διέλευση αεροσκαφών εταιρειών με έδρα την Κύπρο».

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ έστειλε στις 22 Ιουλίου του 2019΄γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν  ότι:

«Η Τουρκία, παραβιάζοντας κάθε αρχή διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην επιτρέπει τη διέλευση αεροσκαφών εταιρειών με έδρα την Κύπρο. Ταυτόχρονα, καθίσταται αποτρεπτικό να επιλέξει αεροπορική εταιρεία ως έδρα την Κύπρο, αφού αυτόματα θα της απαγορεύεται να διέρχεται από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αυτή η απαγόρευση συνεπάγεται επιπρόσθετο οικονομικό κόστος για την όποια αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Κύπρο, η οποία ταυτόχρονα τίθεται εκτός ανταγωνισμού για πολλούς προορισμούς. Έτσι δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις στην αεροπορική αγορά, με επακόλουθο επιπρόσθετο κόστος για την Κύπρο, τις αεροπορικές της εταιρείες και τους επιβάτες της».

Η απάντηση της κ. Bulc εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.10.2019) ήταν η ακόλουθη:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η υπογραφή μιας συνολικής συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών με την Τουρκία θα συμβάλει κατά τον καλύτερο τρόπο στην εξασφάλιση μη διακριτικής μεταχείρισης και ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους αερομεταφορείς της ΕΕ, καθώς και στην επίλυση των μνημονευόμενων στην ερώτηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νηολογημένα στην Κύπρο αεροσκάφη.

Μια τέτοια συμφωνία τελεί υπό διαπραγματεύσεις από τον Νοέμβριο του 2016.

Στα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σχετικά με τις συνεχιζόμενες και νέες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε να ανασταλούν επί του παρόντος οι εν λόγω διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, δεν προγραμματίζεται συνέχισή τους.

Η Επιτροπή έχει προβεί σε επανειλημμένα διαβήματα προς την Τουρκία όσον αφορά τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη, αλλά και σε σκάφη και αεροσκάφη οποιασδήποτε εθνικότητας που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τη διαχείρισή τους, καθώς και σε εκείνα που έχουν ελλιμενιστεί σε κυπριακούς λιμένες ή αερολιμένες.

Πιο πρόσφατα, το ζήτημα συζητήθηκε κατά την 36η συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8-9 Ιουλίου 2019. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να υποβάλλει ειδικές εκθέσεις ως προς τα θέματα που διαλαμβάνει η δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

Δεν υφίσταται νομική βάση ώστε η Επιτροπή να επιδιώξει να επιβάλει την εφαρμογή από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου σε αυτόν τον τομέα, ούτε για να αποζημιώσει η Ένωση τους αερομεταφορείς της Ε.Ε. για πράξεις τρίτων χωρών».EFH-XENOY_SKITSO_ERDOGAN-TRUMP

Για να δούμε αν τα θα,θα,θα,θα  στα οποία κατέληξαν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. θα είναι στο ίδιο διακηρυκτικό επίπεδο και την Πέμπτη με τη σύνοδο των αρχηγών;

Οσο για τις κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ , βούτηρο στο ψωμί του νεοσουλτάνου