Κυνική απάντηση:Η Κομισιόν δεν μπορεί να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο ούτε στις αερομεταφορές!

Την ίδια ημέρα που το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ περιορίσθηκε στο να αναγγείλει ότι θα υποβάλλει προτάσεις   για την λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, 2749103για την επίθεση στη Συρία και τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η αρμόδια Επίτροπος Bulc, «ομολογεί» ανερυθρίαστα ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο ούτε στις αερομεταφορές!

Με σημερινή της απάντηση, προς τον  ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ (και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) Λευτέρη Χριστοφόρου, η Επίτροπος παραδέχεται ότι, «δεν  υφίσταται νομική βάση ώστε η Κομισιόν να επιδιώξει να επιβάλει την εφαρμογή από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου στον τομέα των αερομεταφορών, όπου η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην επιτρέπει τη διέλευση αεροσκαφών εταιρειών με έδρα την Κύπρο».

Στην από 22 Ιουλίου 2019 γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο   ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ επεσήμανε ιδιαίτερα ότι:

«Η Τουρκία, παραβιάζοντας κάθε αρχή διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην επιτρέπει τη διέλευση αεροσκαφών εταιρειών με έδρα την Κύπρο. Ταυτόχρονα, καθίσταται αποτρεπτικό να επιλέξει αεροπορική εταιρεία ως έδρα την Κύπρο, αφού αυτόματα θα της απαγορεύεται να διέρχεται από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αυτή η απαγόρευση συνεπάγεται επιπρόσθετο οικονομικό κόστος για την όποια αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Κύπρο, η οποία ταυτόχρονα τίθεται εκτός ανταγωνισμού για πολλούς προορισμούς. Έτσι δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις στην αεροπορική αγορά, με επακόλουθο επιπρόσθετο κόστος για την Κύπρο, τις αεροπορικές της εταιρείες και τους επιβάτες της».

Στη σημερινή της απάντηση η Επίτροπος Bulc αποκαλύπτει ακόμη ότι, «έχουν ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, για την υπογραφή μιας συνολικής συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών, που  θα μπορούσε να συμβάλει κατά τον καλύτερο τρόπο στην εξασφάλιση μη διακριτικής μεταχείρισης και ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους αερομεταφορείς της ΕΕ»

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κ. Bulc εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.10.2019)

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η υπογραφή μιας συνολικής συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών με την Τουρκία θα συμβάλει κατά τον καλύτερο τρόπο στην εξασφάλιση μη διακριτικής μεταχείρισης και ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους αερομεταφορείς της ΕΕ, καθώς και στην επίλυση των μνημονευόμενων στην ερώτηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νηολογημένα στην Κύπρο αεροσκάφη.

Μια τέτοια συμφωνία τελεί υπό διαπραγματεύσεις από τον Νοέμβριο του 2016.

Στα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σχετικά με τις συνεχιζόμενες και νέες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε να ανασταλούν επί του παρόντος οι εν λόγω διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, δεν προγραμματίζεται συνέχισή τους.

Η Επιτροπή έχει προβεί σε επανειλημμένα διαβήματα προς την Τουρκία όσον αφορά τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη, αλλά και σε σκάφη και αεροσκάφη οποιασδήποτε εθνικότητας που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τη διαχείρισή τους, καθώς και σε εκείνα που έχουν ελλιμενιστεί σε κυπριακούς λιμένες ή αερολιμένες.

Πιο πρόσφατα, το ζήτημα συζητήθηκε κατά την 36η συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8-9 Ιουλίου 2019. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να υποβάλλει ειδικές εκθέσεις ως προς τα θέματα που διαλαμβάνει η δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

Δεν υφίσταται νομική βάση ώστε η Επιτροπή να επιδιώξει να επιβάλει την εφαρμογή από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου σε αυτόν τον τομέα, ούτε για να αποζημιώσει η Ένωση τους αερομεταφορείς της Ε.Ε. για πράξεις τρίτων χωρών».