Χαιρετισμός Γ.Γ. ΑΚΕΛ στα 70χρονα του ΠΣΕ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην  Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ, στη Λευκωσία,εκδήλωσση αφιερωμένη στα 70χρονα του  Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.cache_728x3000_Analog_medium_604910_198387_2112018

Από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. του κόμματος Α.Κυπριανού.

Δείτε πιο κάτω το χαιρετισμό του:

“Από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, απευθύνω  θερμό χαιρετισμό στα μέλη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.
Στο πρόσωπο σας χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης στα χρόνια που πέρασαν και στα χρόνια που θα έρθουν. Στο πρόσωπο σας χαιρετίζουμε τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στους δολοφόνους των λαών, ενάντια σε αυτούς που χαράζουν τα σύνορα με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Αφήστε τα περιστέρια να πετάξουν, η μεγάλη πορεία αρχίζει», ήταν το πρόσταγμα της μεγαλειώδους πορείας που είχε στην κορυφή της τον Θεοδωράκη, τη Δημητριάδου, τον Εζεκία, τον Παρτασίδη και χιλιάδες κόσμου εκείνο τον Οκτώβρη του 1964. Από εκεί η μεγάλη πορεία συνέχισε το 1979, όταν και πάλι χιλιάδες φωνές δονούσαν ολόκληρο το νησί με το σύνθημα «η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Κύπρος ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη». «Θα φύγετε, θα φύγετε κουρσάροι, δεν σας θέλει τούτη η γη, δεν σας ξέρει», συγκλόνιζαν τα λόγια του ποιητή την ώρα που αντηχούσαν από χιλιάδες στόματα στη μεγάλη πορεία του 1987. «Η Κύπρος ζει, αναπνέει κι αγωνίζεται στο ρυθμό της λευτεριάς και της ειρήνης», διατράνωνε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης το 1993 με τον τότε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην κορυφή της, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, τον Καυκαρίδη, τη Σαντοριναίου και άλλους πολλούς καλλιτέχνες. Μέχρι το 1999 που ολόκληρη η ανθρωπότητα ξεσηκωνόταν ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το 2002 με το ΑΚΕΛ και πάλι στην πρώτη γραμμή, μαζί με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις γυναικείες οργανώσεις και πλήθος άλλων οργανώσεων. Η μεγαλειώδης πορεία του Ιούνη του 2018 επαναβεβαίωσε ότι ο λαός μας εξακολουθεί να παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στέκεται ανυπότακτος μπροστά στις βάσεις του θανάτου αγωνιζόμενος για την ειρήνη.
Κάθε φορά και πιο δυνατή η φωνή για να φύγουν οι βάσεις, για να έρθει στην Κύπρο και στον κόσμο η ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών.
Για εφτά ολόκληρες δεκαετίες το Συμβούλιο Ειρήνης μαζικοποιεί τον αγώνα υπερ της ειρήνης και της συνεργασίας. Η ίδρυση του σαφώς δεν ήταν τυχαία. Ήταν γέννημα της ανάγκης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν γέννημα της απαίτησης ολόκληρης της ανθρωπότητας να αποτραπεί ο πυρηνικός όλεθρος. Ανταποκρινόμενο σε αυτή την απαίτηση, το προοδευτικό κίνημα της Κύπρου, ίδρυσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης το 1949, το οποίο λίγους μήνες αργότερα έγινε και συνιδρυτής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.
Από τότε το Συμβούλιο Ειρήνης πρωταγωνιστεί στους αγώνες του κυπριακού λαού. Πρωτοστάτησε στην απαλλαγή της Κύπρου από την αποικιοκρατία και στον αγώνα για ελευθερία και αυτοδιάθεση.  Αργότερα στήριξε την ανεξαρτησία της Κύπρου. Μέσα στην ταραγμένη περίοδο των διακοινοτικών συγκρούσεων το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης αγωνίστηκε για το ξεπέρασμα των προβλημάτων και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων.
Την ίδια στιγμή το ΠΣΕ αξιοποιούσε όλα τα βήματα, εργαζόμενο για διεθνοποίηση του Κυπριακού. Αποκορύφωμα της δράσης του αυτής, ήταν η δημιουργία της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον αγώνα του κυπριακού λαού, η οποία πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Από τότε μέχρι σήμερα, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης συνεχίζει ακούραστα τη δράση του για την Κύπρο, την Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη, τη Συρία, για τον κόσμο ολόκληρο. Αγωνίζεται αλληλέγγυο με το λαό της Κύπρου, με τους λαούς του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στους πολέμους και στις ληστρικές επιθέσεις. Αγωνίζεται για την επικράτηση της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Με την ορμή της ιστορίας του, αντλώντας δύναμη από την ιδεολογία, τη δράση και τους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης συνεχίζει τη δράση του και σήμερα. Πρόσφερε πολλά αλλά έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει. Μαζί με το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα, μαζί με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις στον αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή, για την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπουν τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα καθιστά την Κύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη και αποστρατιωτικοποιημένη.
Μαζί με τις δυνάμεις που παλεύουν για την ειρήνη στην Κύπρο και στον κόσμο για να δικαιωθούν τα οράματα όλων όσοι αγωνίζονται και παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο.
Για τον κόσμο που παλεύουμε.
Τον κόσμο της ειρήνης και του σοσιαλισμού.”