Ο Γ.Γ.του ΑΚΕΛ εγκαινίασε το γραφείο του Ευρωβουλευτή Ν. Κιζίλγιουρεκ στα κατεχόμενα,

Το γραφείο του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ  Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στην κατεχόμενη Λευκωσία εγκαινίασε χθες βράδυ ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ , εκφράζοντας την επιθυμία όπως το γραφείο του κ. Κιζίλγιουρεκ αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.imagew

Σε δηλώσεις του στα εγκαίνια του γραφείου του κ. Κιζίλγιουρεκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το γεγονός ως πάρα πολύ σημαντικό, σημειώνοντας ότι ο χώρος όπου βρίσκεται το γραφείο του Νιαζί φιλοξενούσε στο παρελθόν συναντήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων «όταν ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνονται αυτού του είδους οι συναντήσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τώρα συνεχίζει αυτό το ρόλο».Είπε ακόμα ότι “παρά τις αρνητικές αντιδράσεις για το άνοιγμα του γραφείου του Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στα κατεχόμενα, εντούτοις αποφασίσαμε να προχωρήσουμε γιατί θεωρούμε ότι η πατρίδα μας είναι πάνω από όλα”.

«Όταν αποφασίζαμε πριν από περίπου ένα χρόνο να συμπεριλάβουμε στο ψηφοδέλτιο μας για τις ευρωεκλογές τον Νιαζί το κάμαμε με ένα αποκλειστικό στόχο: Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για λύση στο Κυπριακό, να στείλουμε ένα μήνυμα στο σύνολο του κυπριακού λαού ότι Ε/κ και Τ/κ μπορούμε να συνεργαστούμε για να επανενώσουμε την πατρίδα μας και για να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι «ο Νιαζί δεν εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα ως ευρωβουλευτής, εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό όλων μας».

Είπε, επίσης, ότι «όταν συζητήσουμε με το Νιαζί για το ενδεχόμενο να ανοίξει αυτό το γραφείο εδώ ιεραρχήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες και τις ανάγκες που έχει ο τόπος μας αυτή τη στιγμή.  Δεν σας κρύβω ότι υπήρξαν πάρα πολλές αρνητικές αντιδράσεις γι αυτή μας την απόφαση να ανοίξουμε το γραφείο εδώ».

«Στη τ/κ κοινότητα από ακραία στοιχεία τα οποία κατηγορούν το Νιαζί ότι θα φέρει τους ΄γραικούς΄ εδώ. Στην ε/κ κοινότητα η αντίδραση προήλθε από πολιτικά κόμματα, τα οποία μονίμως προσπαθούν να βρουν αφορμή για να μην υπάρχει αυτή η επαφή μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Για να μην υπάρχει ένα θετικό μήνυμα προς τις δυο κοινότητες του νησιού», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, συνέχισε, «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε γιατί θεωρούμε ότι η πατρίδα είναι πάνω από όλα. Πάνω από μικροπρέπειες, πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και πάνω από κομματικές υστεροβουλίες. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα, με το άνοιγμα του γραφείου του Νιαζί εδώ, στους Τ/κ πρώτα και κύρια να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρώπη και την ίδια στιγμή θέλουμε να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ».

Το ΑΚΕΛ, είπε, «θα είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας» και ευχήθηκε, τέλος, στο κ. Κιζίλγιουρεκ κάθε επιτυχία στο έργο του.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είπε ότι σκοπός μας είναι η επίτευξη μόνιμης ειρήνης στο νησί, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δώσουμε αγώνα από κοινού για να φτάσουμε στην ποθητή ημέρα της επανένωσης και της μόνιμης ειρήνης».

Έκανε, τέλος, λόγο για αρκετές δυσκολίες, αναφέροντας ωστόσο ότι «παλέψαμε, αντέξαμε, ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και έχουμε φτάσει ως εδώ».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Παρών ήταν επίσης ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο Επικεφαλής και η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής και Αλεξάνδα Ατταλίδου, ο συντονιστής των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών και «προεδρικός» ειδικός σύμβουλος για πολιτικές υποθέσεις και Ιστορίας Meltem Onurkan Samani, ο επικεφαλής και αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Υποστήριξης της ΕΕ Arttu Makipaa και Micheal Doherty αντίστοιχα, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο “βουλευτής” του ΡΤΚ Φικρί Τορός και ο Πρόεδρος της Dev-Is Χασάν Φελέκ.