Στην ανάφκη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εμμένει ο Γ.Γ.του ΑΚΕΛ

Την εμμονή του για επανέναρξη των  διαπραγματεύσεων την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρει να επεκτείνει την επικυριαρχία της στα κυπριακόα εδάφη, επανέλαβε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανούcache_728x3000_Analog_medium_604910_198387_2112018.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου «θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση για το Κυπριακό, για τις τελευταίες εξελίξεις, τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Αμμόχωστο και την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για να μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό και να τερματιστούν όλες αυτές οι προκλήσεις της Τουρκίας».

Με την ευκαιρία αυτή, συνέχισε «θα έχουμε συναντήσεις με ηγέτες πολιτικών ομάδων και Ευρωπαίους Επιτρόπους για να μεταφέρουμε τα μηνύματα της Κύπρου στις Βρυξέλλες».

Ο κ. Κυπριανού ερωτήθηκε κατά πόσον θεωρεί ότι θα ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και την αναμενόμενη τριμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί και του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως «σίγουρα όχι» και πρόσθεσε πως «όλες οι δηλώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα είναι θετικές. Δεν επιλύουν όμως το πρόβλημα σε καμία περίπτωση και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε».

Ανέφερε ότι «και η τριμερής συνάντηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και η άτυπη διάσκεψη που φαίνεται να προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο. Όμως εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε οι πάντες».

Εάν και εφόσον, σημείωσε, «επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και εάν και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα στηρίξουμε τη προσπάθεια γιατί είμαστε πατριώτες και μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα να επανενωθεί η πατρίδα μας και να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές συναντήσεις που θα έχει στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα είναι χρήσιμη για να ενημερωθεί η Κυπριακή κυβέρνηση για το τι έχει διαμειφθεί μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Πομπέο και να υπάρξει προετοιμασία για το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Αυτά είναι καλά» είπε και σημείωσε πως «εκείνο που έχει σημασία είναι να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί».

Ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε άποψη, την έχουμε διατυπώσει τις τελευταίες μέρες και όλο το προηγούμενο διάστημα. Ελπίζω και εύχομαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν θα αποφασίσει να συνυπολογίσει και τις δικές μας απόψεις».